Lähes puolet Suomen kunnista aikoo vähentää energiankulutusta

Jo 130 kuntaa ja osa kuntayhtymistä on mukana energiansäästötalkoissa. Kunnissa pyritään säästämään energiaa 9 prosenttia vuoteen 2016 mennessä. Työ- ja elinkeinoministeriössä katsotaan säästöjen kannalta jo vuoteen 2020, niin myös energiansäästön palvelukeskuksessa Motivassa.

Kotimaa
Mies ottaa kuvaa sähkökaapista Kouvolan Vahteron koululla.
Yle / Juha Korhonen

Niin isot kuin pienetkin kunnat Suomessa ovat lähteneet mukaan toteuttamaan kansallista ilmasto- ja energiastrategiaa. Reilut 70 kuntaa on tehnyt työ- ja elinkeinoministeriön kanssa energiatehokkuussopimuksen vuoteen 2016 asti.

Pienemmät kunnat ovat energiansäästön palvelukeskus Motivan kautta mukana niin sanotussa kunta-alan energiaohjelmassa, jossa kuitenkin pätevät samat säännöt kuin varsinaisessa energiatehokkuussopimuksessa.

Sopimuksen mukainen energian säästötavoite on 9 prosenttia kauden loppuun mennessä.

Äkikseltään pieneltä kuulostava luku tuntuu kunnissa suurelta.

- Kyllä se korkea tavoite on. Kouvola teki sopimuksen vuonna 2010, ja aloitti energiansäästötoimet vuonna 2011. Säästöprosentti on tällä hetkellä ehkä 1-2 prosentin luokkaa, sanoo Kouvolan tilaliikelaitoksen kehittämispäällikkö Mika Helkala.

Suurimmat säästöt sähkönkulutuksesta

Kouvolassa säästötalkoot ovat korkeiden tavoitteiden aiheuttamista paineista huolimatta hyvässä vauhdissa. Kaupungissa on ehditty tehdä jo 30 energiakatselmusta kaupungin omistamiin kiinteistöihin.

- Katselmukset tekee insinööritoimisto Talokeskus. Ensimmäiset 30 katselmusta on suunnattu niihin kiinteistöihin, joissa energiankulutus on suurinta, kuten palvelukeskuksiin, terveyskeskuksiin ja kouluihin, Helkala kertoo.

Eihän tämä maailma siihen vuoteen 2016 lopu, vaan sen jälkeen tavoitteet sen kuin vain kovenevat.

Tapio Jalo

Katselmusten tavoitteena on vähentää turhaa energiankulutusta kiinteistöissä.

- Kokonaisvaltaisesti pyritään katsomaan kaikki lämmön ja ylipäätäänsä energian ja sähkönkulutus. Valaistukset ja ilmastointi ovat myös tarkkailussa.

Kesällä Kouvolan uimahallin allasosasto sai uuden led-valaistuksen, joka säästää sähköä jopa 60 prosenttia kuukaudessa.

Suurimmat säästöt saadaankin juuri sähkönkulutusta pienentämällä, kertoo johtava asiantuntija Tapio Jalo energiansäästön palvelukeskuksesta Motivasta. Jalo on jo nyt tyytyväinen saavutettuihin tuloksiin.

- Yli 300 tällaista energiansäästötoimenpidettä jo jo kuntatasolla tehty, ja arvioitu kokonaissäästö on kuitenkin 130 gigawattituntia vuodessa, Jalo sanoo.

Suurin osa kokonaissäästöstä on Jalon mukaan nimenomaan sähköä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä katsotaan säästöjen kannalta jo kuntien sopimuksia pidemmälle, vuoteen 2020 ja niin myös Motivassa.

- Eihän tämä maailma siihen vuoteen 2016 lopu, vaan sen jälkeen tavoitteet sen kuin vain kovenevat. Jo ennen vuotta 2020 tulee käyttöön myös energiatehokkuusdirektiivi, joka lisää entisestään vaatimuksia energiatehokkuudessa, Jalo toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriöstäkin kerrotaankin, että tarkoituksena on jatkaa sopimuksia kuntien kanssa myös vuoden 2016 jälkeen.