Åbo Akademi hamuaa opiskelijoita rakettitieteellä

Rakentamallaan rakettikojeella Åbo Akademin kemiantekniikan laitoksen diplomi-insinöörit haluavat näyttää nuorille, että kemiantekniikka on hauskaa ja hyvä valttikortti työmarkkinoilla.

tekniikka
Åbo Akademin tutkija Mikael Nyberg esittelee Rocket Science -rakettikonetta.
Esa Töykkälä / Yle

Åbo Akademin kemiantekniikan laitos haluaa markkinoida tekniikan alaa tuleville opiskelijoille entistä paremmin. Alalla on pulaa uusista työntekijöistä, ja isot määrät insinöörejä on jäämässä eläkkeelle. Kemianteknillinen teollisuus on Suomessa hyvässä vedossa, vannoo Åbo Akademin tutkija Mikael Nyberg.

- Valitettavasti tekniikka itsessään ei ole oppiaine peruskoulussa, joten se mielletään ehkä vähän vanhanaikaiseksi ja tylsäksi, vaikka se on nykypäivänä kaikkea muuta. Tarkoituksena on houkutella lisää opiskelijoita, mutta ennen kaikkea herättää kiinnostus tekniikkaan ja näyttää, että se on hauskaa, Nyberg sanoo.

Ratkaisuksi Nyberg kehitti yhdessä kahden muun kemiantekniikan laitoksen työntekijän kanssa Rocket Science -nimisen vekottimen. Käyttäjän koneeseen tuottama vetykaasuräjähdys pamauttaa ylöspäin raketin, jonka ansiosta koneesta lentää ulos pinssi.

Räjähtävää markkinointia

Rocket Science kiertää messuilla ja esittelee kemiantekniikkaa lapsille ja nuorille.

- Räjähdykset kiehtovat kaiken ikäisiä. Samalla näytämme, että tämä ei ole mitään mullistavaa, sillä olemme käyttäneet jokapäiväisiä kemiallisia elementtejä. It's not rocket science, eli se on lopulta aika yksinkertaista, Nyberg kertoo.

Åbo Akademin kemiantekniikan laitoksen diplomi-insinöörit tunnetaan useista keksinnöistään. Aiemmin Pelle Pelottoman lailla ahkeroineet diplomi-insinöörit ovat kehittäneet muun muassa kurkkupastillien ja virvoitusjuoman voimalla toimivan koneen, joka saa leluauton ajamaan 40 kilometrin tuntivauhtia.

- Edellisen laitteen jälkeen luvattiin, että lennetään, ja nyt kehitettiin raketti. Seuraava aluevaltaus olisi varmaankin vesi. Saa nähdä, millainen sukellusvene jatkossa kehitetään, Nyberg naurahtaa.