Epäily koiran myrkytyksestä tulee ilmoittaa myös poliisille

Koirien myrkytysvaarasta jaetaan silloin tällöin viestejä yhteisöpalvelu Facebookissa eri puolilla Suomea. Viime viikonvaihteessa kiertäneet kajaanilaisten viestit ovat osoittautuneet poliisitutkinnan väärtiksi.

Kotimaa
Editoitu kuva Facebook-päivityksestä, jossa varoitetaan Kajaanin alueella koirille tarkoitetuista myrkkysyöteistä.
Katja Oittinen / Yle

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Facebookissa levisi etenkin kajaanilaisten yhteisöpalvelun käyttäjien keskuudessa varoituksia koirille maastoon jätetyistä myrkkysyöteistä. Tiistaina Kajaanin poliisi kertoi, että sille on tehty rikosilmoitus koiran kuolemasta, jonka epäillään johtuneen myrkytyksestä.

- Muita vastaavia ilmoituksia ei ole tehty, vahvisti tiistai-iltapäivänä rikosylikomisario Jarkko Maksniemi Kainuun poliisilaitoksen rikostorjuntayksiköstä.

- Tässä on epäilynä, että mahdollinen myrkkysyötti olisi ollut Lehtikankaalla, kenties paikallisessa koirapuistossa.

Facebookia poliisi ei seuraa reaaliaikaisesti, mutta Maksniemi suosii sosiaalisen median käyttöä varoituskanavana.

- Se on hyvä, että esimerkiksi koirien myrkytystapauksista tieto leviää Facebookissa, jotta osataan varoa. Lähdekritiikki muistaen, Facebook on nopea ja laajasti tavoittava väline asiasta kertoa.

Lähdekritiikki muistaen, Facebook on nopea ja laajasti tavoittava väline asiasta kertoa.

Jarkko Maksniemi

Aina ilmoitus poliisille

Maksniemi korostaa, että epäillystä myrkytyksestä tulee kertoa sosiaalisen median lisäksi poliisille.

- Muuten emme aloita asiassa tutkintaa tai saa selville, kuinka laajasti tapauksia on.

Yle Kainuun saamien tietojen mukaan Kajaanissa Vimpelinlammen alueella lenkkeilyn jäljiltä kaksi saman omistajan koiraa saivat viikonloppuna rajuja myrkytysoireita. Koiranomistaja oli soittanut poliisille, mutta ilmoitusta ei kirjattu poliisin tietojärjestelmään todisteiden puuttuessa.

Maksniemi suosittelee, että ilmoitusta tultaisiin antamaan suoraan poliisilaitokselle. Poliisi suhtautuu ilmoituksiin tapauskohtaisesti.

Yleishavainnoista voi aina ilmoittaa poliisille, vaikka näyttöä ei olisikaan.

Jarkko Maksniemi

- Yleistä linjausta ei asiasta voi sanoa. Näyttökysymys on aina jonkin sortin ongelma, että ovatko mahdolliset oireet myrkytyksestä johtuvia. Yleishavainnoista voi aina ilmoittaa poliisille, vaikka näyttöä ei olisikaan.

Joitakin tapauksia vuosittain

Maksniemi kannustaa koiranomistajia aina oma-aloitteisuuteen. Kun tapaus kirjataan poliisin tietojärjestelmään, on poliisilla mahdollisuus huomata mahdolliset yhteneväisyydet tapauksissa.

- Epäiltyjä myrkkysyöttitapauksia tulee joitakin kappaleita vuosittain poliisin tutkittavaksi. Osa tapauksista on paljastunut maastoon kylvetyiksi myrkkysyöteiksi, osassa tapauksia eläimellä on ollut esimerkiksi jokin piilevä sairaus, joka on voinut aiheuttaa kuoleman, rikoskomisario sanoo.

Poliisi tekee mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä eläinlääkärin kanssa.

- Tapahtumien kulkua selvittäessä koiran oireista voidaan päätellä jotain esimerkiksi myrkyn laadusta.