Paateri siirretty Pielisen museon ammatilliseen huomaan

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ja hänen puolisonsa Paavon taiteilijakoti Paateri on siirretty hallinnollisesti Pielisen museon yhteyteen Lieksassa. Kaupunki haluaa vahvistaa Lieksan museotoimintaa ja matkailullista imagoa.

kulttuuri
Paaterin kirkon alttari Lieksassa
Yle

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakoti Paateri on yhdistetty Pielisen museoon Lieksassa. Hallinnollisella järjestelyllä kaupunki haluaa vahvistaa museotoimintaa ja Lieksan mielikuvaa kulttuurimatkailukohteena.

Museonjohtaja Liisa Eskelinen kertoo, että museoammattilaisten osaamista tarvitaan esimerkiksi Paaterin taideteosten luetteloimiseen ja taitelijakodin irtaimiston inventointiin ja digitointiin. Vuosia kestävään urakkaan tarvitaan lisärahoitusta valtiolta.

Vuonislahden kylässä sijaitsevassa Paaterissa on kuvanveistäjän ja hänen puolisonsa Paavon koti, ateljee, kirkko ja galleriakahvila. Paaterissa kävi viime vuonna 15 200 vierasta ja Pielisen museossa noin 7 700.

Professori Eva Ryynänen kuoli vuonna 2001 ja Paavo vuotta myöhemmin. Paateri siirtyi Lieksan kaupungille testamenttilahjoituksella.

Viimeiset noin 10 vuotta on Paateria hoitanut yrittäjä Pirkko Kärkkäinen. Hän vastaa entiseen malliin lipunmyynnistä, opastuksista, kahvilatoiminnasta ja siivouksesta.