Näin paljon makeisvero vie pussistasi

Yle Uutiset listasi kuinka paljon maksat tällä hetkellä makeisveroa suosikkikarkeistasi. Sokeriveroa tutkinut työryhmä julkistaa raporttinsa tänään. Työryhmän tehtävänä on ollut selvittää, voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön sokerivero tai laajentaa nykyistä makeisveroa.

Kotimaa
Eri valmistajien makeisia graafisessa esityksessä.
Yle Uutisgrafiikka

Vuoden 2012 alusta lähtien makeisvero on ollut 95 senttiä kilolta. Valtio keräsi makeisverolla viime vuonna melkein 200 miljoonan euron tulot.

Uudelle sokeriverolle ei vielä asetettu selkeää valtiontaloudellista tavoitetta, mutta oletettavasti uuden veron tulisi tuottaa valtiolle verotuloina vähintään saman verran kuin nykyinen makeisvero. Sokeriveron piiriin kuuluisivat muun muassa keksit, makeat leivonnaiset, siirapit, sokerit ja hillot.

Työryhmä on aiemmin ehdottanut, että sokeria sisältävistä tuotteista voitaisiin kantaa veroa kokonaissokeripitoisuuden tai lisätyn sokerin mukaan. Nykyinen makeisvero määräytyy tuotteen painon tai tilavuuden mukaan – sokerin määrällä ei ole merkitystä. Yksi vaihtoehto on nykyisen makeisveron laajentaminen uusiin tuotteisiin.