Koulutettava voi olla suomalaissotilaan uhka Afganistanissa

Vuosittain kymmeniä eri maiden sotilaita on kuollut iskuissa, joissa koulutuksessa olleet sotilaat tai poliisit ovat alkaneet ampua kouluttajia ja sotilastovereitaan. Usein tapaukset liittyvät kokemukseen kasvojen menettämisestä.

Ulkomaat

Suomen kriisinhallintaoperaatiossa Afganistanissa joudutaan kohtaamaan uudenlaisia riskejä. Viime vuonna yli 60 Isaf-joukkojen ja Afganistanin armeijan sotilasta on kuollut välikohtauksissa, joissa sotilaat ovat ampuneet kouluttajiaan.

Everstiluutnantti Ville neuvoo Afganistanin upseereita sisäisessä turvallisuudessa. Hän muistuttaa, että läheskään aina ei ole ollut kyse Talebanin tai muiden kapinallisten soluttautumisoperaatiosta.

- Kun afganistanilainen sotilas on kääntänyt aseen ulkomaalaista kouluttajaa kohden, kysymys on ollut siitä, että afganistanilainen sotilas on menettänyt kasvonsa jossain koulutustilanteessa. Pienimmillään kouluttaja on huutanut ja haukkunut. Vuosia sitten on tapahtunut niinkin, että on autettu etenemään jossain tilanteessa potkaisemalla tai lyömällä, Ville sanoo.

Nato on ehtinyt tutkia asiaa, ja Yle Uutisten saamien tietojen mukaan myös näissä tutkimuksissa on todettu, että kasvojen menettäminen on ollut lukuisten epätoivoisten tekojen taustalla.

”Kulttuurin ymmärtäminen on elinehto”

Everstiluutnantti Ville korostaa, että Afganistanissa kulttuurin ymmärtäminen on elinehto. Hänen mukaansa asiassa osataan nykyään toimia paremmin, ja sisäisten iskujen määrä näyttää vähentyvän.

- Tästä syystä tulee vähemmän, eli on opittu molemmin puolin. Koulutusta on tapahtunut toisen kulttuurin ymmärtämiseksi, Ville kertoo.

Myös käytännön koulutusjärjestelyitä on tarkistettu sisäisen uhan vuoksi. Esimerkiksi ampumaradoilla toimintaa seuraavat erityiset tarkkailijat, ja monet muut harjoitukset tehdään puupyssyillä.

Suomen Afganistanin-operaatiossa on tähän mennessä tehty käytännön turvallisuustyötä, eli esimerkiksi partioitu ja kerätty tietoa uhkista paikalliselta väeltä. Vastuun turvallisuudesta on määrä siirtyä kokonaan maan omille viranomaisille vuonna 2014, joten suomalaistenkin työ maassa on muuttunut ennen kaikkea neuvonannoksi.