Vihriälän poliittista tulevaisuutta ei vielä ruodita

Törkeästä lahjuksen ottamisesta tuomion saanut keskustan Jukka Vihriälä on tehnyt pitkän uran niin eteläpohjalaisessa kuin valtakunnankin politiikassa. Vielä Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirissä ei kuitenkaan spekuloida Vihriälän mahdollisuuksia jatkaa politiikan parissa.

Kuva: Yle

Pitkän linjan keskustalaispoliitikko Jukka Vihriälä on viime ajat ollut vaitonainen ja suorastaan vältellyt julkisuutta. Kun ehdollinen vankeustuomio tuli keskiviikkona julki, ei Vihriälää tavoitettu asiaa kommentoimaan.

Muuten hän on tehnyt uransa julkisuudessa: alkuaskeleet poliittiselle uralle Vihriälä otti kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun hän nousi Nurmon kunnanvaltuustoon. Kaksi vuotta myöhemmin eli vuonna 1983 alkoi poliitikon ura eduskunnassa.

Ehdolliseen vankeustuomioon johtaneet teot ovat ajalta, kun Vihriälä toimi Raha-automaattiyhdistyksessä. Vaalirahoitussotkut toivat miehelle lähtöpassit RAY:n hallituksen puheenjohtajan paikalta vuonna 2009, ja nyt Helsingin käräjäoikeus langetti 1,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Lisäksi Vihriälän eduskuntataival päättyi vuonna 2007, kun hän ei tullut enää valituksi.

Vaikeudet kunnallispolitiikassakin alkoivat

Myös Vihriälän kunnallinen poliitikon ura koki kolauksen vuosi sitten, kun syyttäjä ensimmäistä kertaa lausui julkisesti vankeusvaateensa vaalirahasotkussa. Silloin moni seinäjokelaispoliitiikko, lähinnä demareiden piiristä, vaati Vihriälää itse eroamaan Seinäjoen valtuustosta. Vihriälä ei kuitenkaan eronnut.

Hän jopa asettui uudelleen ehdolle viime syksyn kuntavaaleissa, mutta vastassa oli uusi pettymys: paikkaa ei tullut. Vihriälä toki sai monen mittarin mukaan kohtuullisen äänimäärän, 142 ääntä, mutta valtuustopaikan uusimiseen se ei riittänyt. Viimeiseen valtuustopaikkaan tarvittiin keskustassa 190 ääntä.

Vihriälä edelleen luottamustoimissa

Jukka Vihriälällä on edelleen luottamustoimia, sillä osa paikoista jaetaan uudelleen vasta kevään edetessä. Tällä hetkellä hän on vielä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana, Rengonharjusäätiön hallituksen jäsenenä ja Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n hallituksen varajäsenenä.

Esimerkiksi uudet sairaanhoitopiirin luottamustoimet ratkeavat lopullisesti vasta maalis-huhtikuussa. Tammikuussa jaossa olleisiin Seinäjoen kaupungin luottamustoimiin Vihriälää ei kuitenkaan valittu.

Vihriälän poliittista tulevaisuutta ei suostuttu Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiristä tuoreeltaan ruotimaan, vaan tuomiolle odotetaan lainvoimaa.

_Artikkelia on korjattu. Tekstin kolmannessa kappaleessa ehdollinen tuomio oli erehdyksessä muuttunut ehdottomaksi. Korjaus tehtiin 31.1.2013 klo 10.22. _