Lehdistönvapaus - Suomen vaiettu voitto

Suomi on maailman lehdistönvapausindeksissä ykkössijalla.

media
Pääministeri Jyrki Katainen toimittajien ja kuvaajien ympäröimänä ennen Suuren valiokunnan kokousta.
Pääministeri Jyrki Katainen toimittajien ja kuvaajien ympäröimänä ennen Suuren valiokunnan kokousta heinäkuussa 2011.Yle

Suomi on Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreen listauksen mukaan edelleen maa, jossa on maailman paras lehdistönvapaus. Lehdistönvapauden ranking-lista on ollut keskiviikkona suuri uutinen monissa maissa, muttei Suomessa.

Kolmatta kertaa peräkkäin ykösenä ollut Suomi on malliesimerkki vapaasta lehdistöstä. Pariisissa keskustoimistoaan pitävä Reporters sans frontières pitää erityisesti siitä, että Suomessa journalistien on helppo saada viranomaisilta tietoa.

Tietojen läpinäkyvyydessä mikään maa ei pärjää Suomelle. Toisaalta Suomessa on myös erinomainen lähdesuoja. Järjestö mainitsee lisäksi, että Suomi on jo vuodesta 2010 sitoutunut tarjoamaan kaikille kansalaisilleen nopean nettiyhteyden. Se on maailmanlaajuisesti esimerkillistä.

- Kyllä meidän täytyy olla tästä todella ylpeitä, sanoo Suomen päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, Lahdessa ilmestyvän Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala.

Sananvapauteen ollaan liian tottuneita

Toimittajat ilman rajoja listasi vuoden 2013 lehdistönvapausindeksiin 179 maata. Tuoreella listalla Suomi on nyt yksin sijalla yksi.

- Se on hieno tunnustus suomalaiselle yhteiskunnalle, mutta jostain syystä emme osaa siitä rumpua lyödä. Ajatellaan, että se on itsestäänselvyys, mitä se ei todellakaan ole. Jos näitä asioita ei koko ajan valvo, niin se voi huomaamattakin murentua, sanoo MTV3:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Ylä-Anttila ottaa esimerkiksi vastikään Joensuussa hautajaisten yhteydessä tapahtuneen kuvaajien työn häirinnän. Näihin asioihin lehdistön pitää reagoida.

Päätoimittajien puheenjohtaja Heikki Hakala muistuttaa, että lehdistön- ja sananvapautta kokeillaan kaikkein kovimmin niissä asioissa, jotka tuntuvat kaikkein vastenmielisimmiltä.

- Monet olisivat valmiita tästä luopumaan, mutta he eivät ymmärrä mitä se tarkoittaa, jos sananvapautta aletaan siivoamaan. Kovan sietokyvyn vaativana se on kaikkein herkin indikaattori, että toteutuuko sananvapaus Suomessa, Hakala sanoo.

Suomalaisilla on oikeus saada ja kertoa tietoa

Toimittajat ilman rajoja ei ota varsinaisesti kantaa journalismin sisällön laatuun eri maissa. Järjestöä kiinnostaa enemmän, millaiset edellytykset maassa on tehdä tasokasta journalismia. Suomessa ne ovat huippuluokkaa.

Hakala muistuttaa, että Suomessa myös media kunnioittaa lakeja. Tietoa hankitaan asiallisesti, vaikka mediakilpailu on kovaa.

- Meillä Suomessa yksityisyyden suojaan suhtaudutaan hyvin kunnioittavasti. Jopa sensaatiolehdistö tekee loppujen lopuksi tyylikkäästi sen mitä tekevät, Hakala sanoo.

Suomessa hierarkia on matala. Tiedon alkuperäinen lähde on yleensä saatavissa haastatteluun. Huhut ehtivät harvoin pullistua yli äyräiden.

- On tärkeää, että tässä maassa pystytään pitämään moniarvoinen journalismi niin printissä kuin sähköisissä medioissa. Se on demokratian kannalta tärkeää, MTV3:n Merja Ylä-Anttila toteaa.

Ylä-Anttilan mielestä on myös tärkeää, että ihmiset ymmärtäisivät lehdistönvapauden merkityksen. Ihmisillä on tässä maassa oikeus sekä saada että kertoa tietoa.

Pientä natinaa pitkässä perinteessä

Toimittajat ilman rajoja tutkii lehdistönvapautta kuudella eri mittarilla. Järjestö on kiinnostunut erityisesti lehdistössä julkaistujen mielipiteiden ja näkökulmien monipuolisuudesta. Tärkeää on myös lehdistön riippumattomuus.

- Meillä poliitikot ovat aiemmin puolustaneet sanavapautta enemmän kuin nyt. Vaaliraha-asiat ja muut ovat selvästi panneet poliitikot aika vaikeaa asemaan, päätoimittajien Hakala sanoo.

Monissa maissa toimittajien uhkailu, painostus ja väkivalta ovat arkipäivää. Lehdistönvapauden tila saattaa huonontua hetkessä monista eri syistä. Esimerkiksi Japani (sijalla 53) putosi Fukushiman huonon tiedonkulun vuoksi tuoreella listalla peräti 31 sijaa.

Saksassa tuoretta listausta on keskiviikkona tulkittu erittäin kriittisesti. Maan lehdistössä on muun muassa mietitty, mitä sijalla 17 olevassa Saksassa tehdään huonommin kuin Suomessa.

- Tuntuu, että Suomen lehdistönvapaudesta ei oikein löydy mitään vikaa, sanoo Ulrike Gruska Saksan Reporter ohne Grenzen -toimistosta Berliinistä.