1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vanhanen: Nuorisosäätiö-jupakka ei vaikuttanut politiikasta luopumiseen

Entisen pääministerin ja keskustan puheenjohtajan Matti Vanhasen oma Nuorisosäätiö-hiillostus päättyi vuosi sitten.  Eduskunta ei passittanut Vanhasta valtakunnanoikeuteen, vaikka hän oli oikeuskanslerin mukaan ollut pääministerinä esteellinen päättämään RAY:n Nuorisosäätiö-avustuksista.

Ennen Antti Kaikkosta Nuorisosäätiön puheenjohtajana toimineen Matti Vanhasen mukaan säätiön jakaman vaalituen takana oli maalaisliittolaisten perustajien nimenomainen tahto.

- Oikeuden päätöstä on kunnoitettava, Matti Vanhanen sanoo nyt keskiviikkoisesta päätöksestä.

Hän ei halua pitää nyt tuomittuja sijaiskärsijöinä, vaikka vaalitukea on pidetty pitkään maan tapana. 

Vanhanen tunsi säätiön tavat ja menettelyt niin hyvin, että häntä kuultiin todistajana lokakuun oikeudenkäynnissä. Siellä Vanhanen selvitteli perusteellisesti Nuorisosäätiön taustoja ja tarkoitusta.

Vanhanen itse sai Nuorisosäätiöltä tukea vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaansa. Valtakunnanoikeuteen joutuminen olisi edellyttänyt, että toiminta olisi ollut eduskunnan mukaan törkeän huolimatonta.

"Politiikassa paljon ääntä mutta vähän tuloksia"

Perheyritysten toiminnanjohtajana nykyisin toimiva Matti Vanhanen kiistää, että Nuorisosäätiö-jupakka olisi millään tavalla vaikuttanut hänen päätökseensä luopua politiikasta.

- Joudun jatkuvasti vastaamaan tähän huhuun, vaikka asiat menivät toisessa järjestyksessä, Vanhanen sanoo.

Hän sanoo tehneensä luopumispäätöksen ennen kuin Nuorisosäätiö-asiasta oli mitään tietoa.

Politiikka on edelleen Matti Vanhasesta kiinnostavaa, vaikka hän ei kaipaakaan takaisin.

- Ei ole ikävä siihen ikiliikkujamaiseen väittelyyn, jota viikosta toiseen käydään - väittelyyn, jossa syntyy paljon ääntä, mutta vain vähän tulosta, Vanhanen sanoo.