Heimojohtaja: Panttivangeista neuvotellaan Jemenissä

Sheikki Nasser al-Aji sanoo, että taistelut ovat tauonneet panttivankineuvottelujen ajaksi. Uutistoimisto Saban mukaan Jemenin ulkoministeri on tavannut Suomen suurlähettilään. Ulkoministeriö vahvistaa tapaamisen, mutta siepattujen olinpaikan suhteen kaikki tiedot ovat vielä auki.

Jemenin sieppaus

Jemenin armeija on keskeyttänyt sotilasoperaationsa al-Qaidaa vastaan neuvottelujen ajaksi, kertoo heimojohtaja uutistoimisto Reutersin mukaan. Tietoa ei ole vahvistettu muualta. Heimojohtajan mukaan neuvotteluja käydään suomalaispariskunnan ja itävaltalaisen siepatun vapauttamiseksi.

Jemenin uutistoimisto Saba (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että Jemenin ulkoministeri Bakr al-Qirbi on tavannut keskiviikkona suurlähettiläs Jarno Syrjälän. Saban mukaan tapaamisessa keskusteltiin siepattujen vapauttamispyrkimyksistä.

Ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä vahvistaa, että tapaaminen on ollut ja että Syrjälä on keskustellut päivän aikana myös Jemenin sisäministerin kanssa puhelimitse.

- Yksittäisiä tietoja neuvotteluista emme tässä vaiheessa kerro. Laajasti ottaen kyse on ollut siepatuista, Mölsä sanoo.

Ulkoministeriö ei myöskään vahvista, että armeijan hyökkäyksessä olisi kyse siepattujen vapauttamisesta.

- Jemenissä on päivittäin useita yhteenottoja, jotka johtuvat monista sisäpoliittisista syistä. Edelleenkin sieltä tuleviin tietoihin on syytä suhtautua varauksellisesti, Mölsä sanoo.

Mölsän mukaan kaikki tiedot siepattujen olinpaikasta ovat yhä edelleen auki.

Heimopäällikkö kertoi neuvottelevansa

Ulkoministeri al-Qirbin mukaan Jemenin turvallisuusjoukot pyrkivät vapauttamaan siepatut ja toimittamaan heidät turvaan mahdollisimman pikaisesti ja voimia säästämättä. Ministeri korosti, että "rikolliset toimet" eivät ole Jemenin kansalaisten tekemiä, sanoi uutistoimisto Saba.

Noin 8 000 sotilasta osallistuu sotilastoimiin Baidan maakunnassa pääkaupungin Sanaan eteläpuolella. Maanantaina alkanut hyökkäys on suunnattu Arabian niemimaan al-Qaidan taistelijoiksi epäiltyjä vastaan.

Panttivangit siepattiin yli kuukausi sitten Sanaassa, minkä jälkeen heidät on jemeniläisviranomaisen mukaan myyty al-Qaidalle al-Manasen kaupungissa Baidassa.

- Tapaamme tänään molempien osapuolten kanssa keskustellakseemme asioista, mutta ennen kaikkea panttivankien vapauttamiseksi, sanoi heimopäällikkö, sheikki Nasser al-Aji kirjoittamassaan lausunnossa.

- Taistelut armeijan ja al-Qaidan seuraajien välillä ovat tauonneet.

Ajin mukaan islamistit vaativat armeijaa lopettamaan hyökkäyksensä välittömästi ja vetäytymään alueelta. Korkea-arvoinen hallitusviranomainen sanoi, että sotilastoimet jatkuvat heti, mikäli neuvottelut eivät etene.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset