1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hiekkamyrsky pysäytti ranskalaissotilaat Malissa

Sääolosuhteet ovat pakottaneet ranskalaisjoukot pysymään lentokentällä Kidalissa. Kaupunki on viimeinen merkittävä islamistien hallussa olleista kaupungeista.

Ranskalaissotilaiden eteneminen Kidalin kaupungissa on pysähtynyt hiekkamyrskyn vuoksi. Ranskan puolustusministeri jean-Yves Le Drian sanoi, että sotilaat pysyvät toistaiseksi Kidalin lentokenttärakennuksen sisällä.

Le Drianin mukaan ranskalaiset saivat lentokentän haltuunsa yön aikana, mutta ovat joutuneet pysymään siellä siitä saakka sääolosuhteiden vuoksi.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius puolestaan sanoi keskiviikkona, että ranskalaisjoukot lähtisivät Malista nopeasti Kidalin valtaamisen jälkeen. Viime päivinä Ranskan ja Malin joukot ovat saaneet haltuunsa Timbuktun ja Gaon. Pohjois-Malissa sijaitseva Kidal on viimeinen vielä islamistien hallussa olleista merkittävistä kaupungeista.

Fabius sanoi Le Parisien -sanomalehden haastattelussa, että pian on Afrikan maiden aika ottaa toimet haltuun. Ranska on tarjonnut tukea nopeaan, kovaan iskuun, mutta Ranskan joukkojen aie ei ole ollut jäädä, Fabius sanoi.

Paikalliset asukkaat ovat ottaneet ranskalaisjoukot vastaan riemuiten. Viikonlopun aikana takaisinvallatun Gaon asukkaat jatkoivat keskiviikkona normaalia elämäänsä ja muun muassa naiset pääsivät torille ilman islamistien vaatimia päähuntuja.

Keskiviikkona kerrottiin myös, että maanantaina vallatun Timbuktun arvokkaista käsikirjoituksista valtaosa on sittenkin säilynyt islamistien tuholta.