1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puolasta tuli Englannin toiseksi puhutuin kieli

Kahdeksan prosenttia Englannin ja Walesin asukkaista puhuu pääkielenään muuta kuin englantia. Yleisimmin kieli on puola. Ruotsikin yltää listalle, suomi ei.

Ulkomaat

Puolalaisten muuttoliike Britanniaan on tehnyt puolan kielestä Englannin ja Walesin toiseksi eniten puhutun kielen. Seuraavilla sijoilla ovat punjabin ja urdun kielet.

Runsaat 92 prosenttia Englannin ja Walesin asukkaista puhuu äidinkielenään englantia. Puoli prosenttia - noin 138 000 asukasta - ei osaa englantia lainkaan, maan tilastokeskus kertoo.

Yksi prosentti eli runsaat puoli miljoonaa ihmistä ilmoittaa äidinkielekseen puolan. Suurin osa asuu Lontoossa, jossa muita kuin englanninkielisiä on muutoinkin eniten: 22 prosentilla on muu äidinkieli kuin englanti.

Pakistanissa ja Intiassa puhuttujen punjabin ja urdun kielten jälkeen seuraavina yleisimpien kielten joukossa ovat bengali, gujarati, arabia, ranska, kiina ja portugali. Kieliä, joilla on vähintään 15 000 äidinkielistä puhujaa, löytyi yli sata. Vähäisimpänä mukaan ylsi ruotsi. Suomea listalla ei ole.

Tiedot perustuvat toissa vuonna tehtyyn väestönlaskentaan. Kyselytutkimuksessa selvitettiin monia muitakin asioita, muun muassa liikkumistapoja.

Pyöräily osoittautui suosituimmaksi vanhimmissa yliopistokaupungeissa: Cambridgessa 18 prosenttia ja Oxfordissa kymmenen prosenttia liikkuu pääasiassa pyöräillen. Lontoossa luku on kaksi prosenttia. Puolet lontoolaisista käyttää julkista liikennettä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi