1. yle.fi
  2. Uutiset

Malin presidentti torjuu neuvottelut islamistikapinallisten kanssa

Presidentti Dioncounda Traore huolisi maan pohjoisosan kapinallisista neuvottelupöytään vain maalliset tuaregit. Neuvotteluihin on patistanut muun muassa Ranska, joka on auttanut Malia valtaamaan alueita takaisin kapinallisilta.

Ulkomaat

Malin väliaikainen presidentti Dioncounda Traore torjuu neuvottelut maan pohjoisosaa kuukausia hallinneiden islamistikapinallisten kanssa. Traore kelpuuttaisi kapinallisryhmistä neuvottelupöytään vain maallisten tuaregien MNLA-ryhmän.

Kapinalliset valtasivat maan pohjoisosan viime keväänä käyttäen hyväksen maaliskuun sotilasvallankaappauksen synnyttämää kaaosta. Islamistikapinalliset ottivat hallitsemillaan alueilla voimaan tiukan tulkinnan islamilaisesta sharia-laista.

Viime viikkoina Ranskan joukot ovat yhdessä Malin hallituksen joukkojen kanssa ajaneet kapinalliset Pohjois-Malin merkittävimmistä kaupungeista Gaosta, Timbuktusta ja nyt myös Kidalista.

Ranskalaisen radiokanavan RFI:n haastattelema Traore uskoo, että kapinalliset vetäytyivät kaupungeista, jotteivät jäisi loukkuun ja ovat nyt asemissa lähiseudulla. Traore vakuuttaa, että kuukauden kuluessa hallitus on ottanut haltuunsa koko maan.

Ranska kehottaa neuvottelemaan

Ranska on korostanut, että kestävä ratkaisu Malin kriisiin voidaan löytää vain hallituksen ja maan pohjoisosan asukkaiden edustajien välisissä neuvotteluissa.

Traore kuitenkin sanoo RFI:lle, että ainoa ryhmä, jonka kanssa neuvotteluja voidaan harkita on maallisten tuaregien Azawadin kansallinen vapautusrintama MNLA, jos se luopuu aluevaateistaan. MNLA on vaatinut tuaregialueelle itsenäisyyttä ja viime keväänä kapinalliset jo julistivat alueensa itsenäiseksi.

Sen sijaan Traori ei aio tavata minkään kolmen al-Qaida-yhteyksiä omaavan islamistiryhmän, kuten Ansar Dinen edustajia.

Aiemmin tällä viikolla yksi ryhmistä, Azawadin islamistinen liike MIA ilmoitti katkaisseensa siteet Ansar Dineen ja sanoi olevansa valmis neuvotteluihin.

Traoren mukaan MIA:n kertomus ei kuitenkaan pidä vettä. Hän epäilee, että kapinalliset etsivät nyt ulospääsyä, kun pelko on vaihtanut puolta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi