Perussuomalaisten nuorten pj. palauttaisi vallan presidentille - "Suomi ei tarvitse maskottia"

Nuorisojärjestön puheenjohtaja Simon Elo pitää presidentin tärkeimpinä tehtävinä ulkopolitiikkaa ja arvojohtajuutta. A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 1.2. TV1:ssä klo 21.

politiikka

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Simon Elo lisäisi presidentin valtaa. Presidentin tärkeimpinä tehtävinä Elo pitää ulkopolitiikkaa ja arvojohtajuutta.

Puheenjohtajan näkemyksen mukaan valtaoikeudet pitäisi palauttaa peruuttamalla jo tehtyjä heikennyksiä. Tällä hetkellä presidentin rooli on Elon mielestä vain muodollinen.

- Suomi ei tarvitse maskottia, Elo toteaa.

Hän kuitenkin myöntää, että tehtäviin kuuluu myös edustaminen. Ulkopolitiikkaa hän pitää tärkeänä osana presidentin työtä.

- Moninapaisessa maailmassa ei voi olla yhteydessä pelkästään EU:hun ja Venäjään. Ulkopolitiikassa on paljon hommaa, Elo summaa.

Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg vaati tiistaina presidentti-instituution lakkauttamista. Professorin mielestä presidentti toimii ilman poliittista vastuuta. Lisäksi Wiberg kritisoi presidentin roolia poliittisten kiistojen sovittelijana sekä arvojohtajana. Elo sen sijaan näkee arvojohtajuuden tärkeänä osana presidenttiyttä.

- Nyt kun ollaan moniarvoistuneessa yhteiskunnassa, ihmiset kaipaavat esimerkkiä.

Elo ei usko, että muutos olisi radikaali, jos virka lakkautettaisiin, sillä valtaoikeudet ovat jo entuudestaan pienet. Jäljelle saattaisi kuitenkin jäädä arvotyhjiö, jonka muut poliitikot yrittäisivät täyttää. Myös pääministerin rooli saattaisi korostua liikaa, Elo arvelee.

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 1.2. TV1:ssä klo 21.