Aamuanniskelun kieltäminen olisi kova kolaus brunssikulttuurille

Kuohuviinilasillisen siemailu ravintolabrunssilla saattaa tulevaisuudessa olla kielletty nautinto. Keskiviikkona julkisuuteen tulleen muistion mukaan uuden alkoholilain valmistelussa pohditaan anniskelun kieltämistä aamupäivällä kello yhteentoista asti. MaRassa suunnitelmat herättävät kummastusta.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Brunsseista poistuisi silloin olennainen osa. On myös hyvin yleistä, että kansainvälisissä hotelleissa on aamupalalla tarjolla kuohuviinilasillinen.

Timo Lappi

Helsingissä viime vuosina vilkastunut brunssikulttuuri saattaa pian kokea kovan kolauksen. Tamperelainen-lehti kertoi keskiviikkona Valviran ja aluehallintovirastojen näkemyksistä uudeksi alkoholilaiksi.

Joulukuulle päivätyssä muistiossa ehdotetaan, että anniskelusta luovuttaisiin kokonaan aamupäivisin kello 9-11. Kielto koskisi niin Alkoa, päivittäistavarakauppoja kuin ravintoloitakin.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää suunnitelmia huolestuttavina sekä brunssiravintoloiden että hotelliaamiaisten kannalta.

- Brunsseista poistuisi silloin olennainen osa. On myös hyvin yleistä, että kansainvälisissä hotelleissa on aamupalalla tarjolla kuohuviinilasillinen.

Lapin mukaan kielto iskisi myös niihin toimijoihin, joiden aamuanniskelussa ei ole ongelmia.

- Tällä Valviran ehdotuksella ei ole mitään tekemistä alkoholihaittojen kanssa. Meitä on kovasti hämmästyttänyt, että kun oikeitakin alkoholihaittoja on, niin miksi tällaiseen puututaan.

Tuopit pannaan myös huvipuistoissa

Alkoholihallinnon muistiossa ehdotetaan myös, että lapsille suunnatuissa tapahtumissa ja paikoissa anniskelu kiellettäisiin kokonaan. Tämä tarkoittaisi, ettei tuopillisen ostaminen enää onnistuisi esimerkiksi Linnanmäen huvipuistossa.

Lapin mukaan huvipuistot ovat monissa maissa tunnettuja korkealaatuisista ravintoloistaan. Anniskelukielto hidastaisi kehitystä Suomessa entisestään.

- Huvipuistoissa anniskelu on erittäin vastuullista ja lähinnä sitä tapahtuu, kun aikuiset menevät lastensa kanssa ruokaravintolaan ja ottavat lasillisen viiniä tai tuopin olutta. En oikein ymmärrä, miksi juuri tämä on haitallista lapsille. Hehän altistuvat alkoholille paljon enemmän esimerkiksi puistoissa ja uimarannoilla, Lappi toteaa.