Seudullista teatteria ei ole unohdettu

Kemi-Tornio -alueen seudullisen teatterin perustaminen saattaisi tuoda teatteriesityksiä muihinkin kuntiin kuin Kemiin. Asia nostetaan jälleen esille helmikuussa. Viime vuonna seututeatterin perustaminen tyssäsi Tornion päättämättömyyteen.

kulttuuri
Kohtaus Kemin kaupunginteatterin näytelmästä Diivat
Kati Siponmaa / Yle

Kemi-Tornio -alueen kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Martti Ruotsalainen toteaa, että seudullisesta teatterista on puhuttu jo viimeiset 15 vuotta. Ruotsalaisen mukaan asiaa on kuitenkin selvitetty edelleen ja siitä keskustellaan vielä helmikuussa kun Meri-Lapin alueen sivistysjohtajat kokoustavat yhteistyökohteiden tiimoilta.

Ruotsalainen kertoo, että aikaisemmin seudullista teatteria on käsitelty yksittäisenä asiana, mutta nyt alueen seudullista yhteistyötä katsotaan enemmänkin laajemmasta näkökulmasta, koko sivistystoimen kannalta.

Seudullisen teatterin tavoitteena on, että Kemi-Tornio-alueen kehittämiskeskuksen kunnat rahoittaisivat teatteria esimerkiksi suhteessa kuntien asukaslukuihin. Ruotsalainen kertoo, että kustannusten jakaminen on herättänyt paljon kysymyksiä.

- On pohdittu muun muassa, että miten teatterin kuntien nettokustannukset jaetaan ja miten kunnat niihin osallistuu, Ruotsalainen sanoo.

Edellinen keskustelu päättyi Tornion pöydälle

Viime vuonna käydyissä keskusteluissa Simo, Tervola ja Keminmaa ilmoittivat osallistuvansa Kemin kaupunginteatterin kustannuksiin vuodelle 2012. Kuntien tuki jäi kuitenkin maksamatta, kun Tornio jätti asian pöydälle.

Kehittämiskeskuksen esityksessä Tornion osuus teatterituesta olisi ollut 17 765 euroa, Simon 2750 euroa ja Tervolan 2720 euroa.

Keminmaan kunnanvaltuusto puolestaan oli päättänyt tukea Kemin kaupunginteatterin toimintaa reilulla 6700 eurolla.

Seudullinen teatteri voisi kiertää alueen kunnissa

Kemin kaupunginteatterin entinen johtaja, nykyisin Rovaniemen teatterin johtajana toimiva Juha Vuorinen näkee seudullisen teatterin perustamisessa monia mahdollisuuksia. Esimerkiksi käy hyvin Lapin alueteatteri, jonka rahoittamiseen osallistuvat Rovaniemen lähikunnat.

- Seudullinen teatteri voisi tehdä nykyistä helpommin ja useammin näytöksiä ympäri Meri-Lappia. Onhan näytöksiä tehty ennenkin, mutta niissä on aina ollut riskinsä, Vuorinen kertoo.

Vuorisen mukaan teatterikiertueen järjestäminen vaatii sen, että muutkin kunnat osallistuvat kustannuksiin.

- Kun yleisö kuitenkin tulee myös Kemin ympäristökunnista, niin olisi perusteltua, että myös ympäristökunnat sitoutuisivat ja tukisivat teatteria, ja vastineeksi teatteri voisi tehdä jonkinlaisia kiertueita.