1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Huikeimmat teinimokat kirjaksi - mukana myös julkkispaljastuksia!

Mikä yhdistää Mikko Kuustosta, Laila Snellmania, Silvia Modigia, Wallu Valpiota ja Matti Vanhasta? Hekin ovat mokanneet - ja luvanneet kertoa mokansa syksyllä julkaistavaan Mikä Moka -kirjaan. Siihen kerätään mokia myös nykynuorilta, jotta hekin huomaisivat, että moka ei ole maailmanloppu.

kulttuuri
Kirjailijat Netta Walldén (vas.) ja Hanna van der Steen
Nina Keski-Korpela / Yle

Jokainen tietää, miltä tuntuu mokata - ja miltä tuntuu pelätä mokaamista. Epäonnistumisen pelkoa lievittää, jos kämmäämisen ajattelee oppimiskokemukseksi. Näin pelko ei pääse niskan päälle, kahlitsemaan uskallusta yrittää ja olla luova.

Mokaamisesta voi myös tehdä kirjan. Kaksi nuortenkirjailijaa, Hanna van der Steen Hämeenlinnasta ja Netta Walldén Klaukkalasta, ovat kiinnostuneita niistä tilanteista, kun kaikki ei menekään kuin Strömsössä. Mikä moka -kirjaan tulevat teini-iän töppäykset kerätään ja toimitetaan kevään aikana ja WSOY julkaisee kirjan kansainvälisenä epäonnistumisen päivänä 13.10.13.

- Kirjaan kerätään sekä teini-ikäisiltä että aikuisilta teini-iässä sattuneita mokia. Taka-ajatuksena on saada nuoret ymmärtämään, että mokailu ei ole vakavaa, niistä selviää. Kun mukana on julkkismokia, niin niidenkin kautta nuoret näkevät, että tuokin on tästä selvinnyt, miksen minäkin, sanoo Hanna van der Steen.

Tänäinen megamoka on huomisen hauska muisto

Perjantaina 1. helmikuuta julkaistaan nettisivut (siirryt toiseen palveluun) mokien keräämiseksi ja lisäksi mokalomakkeita lähetetään kouluihin ja muihin oppilaitoksiin.

Nuoret voivat valottaa töppäyksiään nimimerkillä, anonyymisti, ja projektin yhteydessä opettajillekin valmistuu materiaalia epäonnistumisten käsittelyyn luokkahuoneissa. Ideana on saada nuoret nauramaan kämmäyksilleen ja uskomaan itseensä - moka on lahja, ei maailmanloppu.

- Kun nolostumisesta pääsee yli, niin jälkikäteen se näyttää erilaiselta. Sitä myöhemmin muistelee ja puhuu ja sille nauraa, mutta häpeän tunne siinä alussa yleensä on ensimmäisenä, sanoo Netta Walldén.

- Kun nuori koko ajan törmää koulussa samoihin ihmisiin, joiden edessä on mokannut, niin se ehkä tuntuu vielä pahemmalta. Aikuiset liikkuvat enemmän ja tietävät, että on näistä ennenkin selvitty, van der Steen säestää.

Valpio, Vanhanen, Kuustonen ja kumppanit avautuvat

Julkkisten värväys on käynnissä ja mukaan on lupautunut näyttelijöitä, poliitikkoja ja viihdetaiteilijoita. Kirjailijat kertovat, että luvassa on ainakin Mikko Kuustosen, Wallu Walpion, Matti Vanhasenja Laila Snellmanin mokia. Lista täydentyy koko ajan.

Tässä yritetään levittää tällaista mokaamisen ilosanomaa.

Netta Walldén

- Mokasta saa kertoa oman tyylin mukaan, se saa olla omannäköinen. Tässä yritetään levittää tällaista mokaamisen ilosanomaa, sanoo Netta Walldén.

Suomen lasten ja nuorten säätiö (siirryt toiseen palveluun) on mukana projektissa. Säätiön roolina on tuoda asiantuntemusta nuorten elämäntaidoista ja siitä, kuinka epäonnistumisen taito ja siitä oppiminen ovat osa tärkeitä elämäntaitoja.

Ajatuksena on myös rakentaa välineitä siihen, kuinka opettajat voivat hyödyntää moka-teemaa ja käsitellä epäonnistumisen taitoa oppitunneilla.

- Kirja on yksi osa hanketta, johon kuuluu myös jalkautuminen kouluihin syksyllä, kertoo Netta Walldén.

- Toiveena olisi, että kirjan julkaisun yhteydessä saataisiin keskustelua aikaan mokaamisesta, jotain kivaa, keveämpää ja positiivisempaa asiaa esille, nyt kun eletään taloudellisesti raskaita aikoja, toivoo Hanna van der Steen.

Päivitetty 12.52: Suomen lasten ja nuorten säätiö saa kirjalahjoituksen kustantajalta, ei osaa kirjan tuotoista.

Lue seuraavaksi