Suksikaupassa on lentokeli

Hiihtoharrastuksen suosio on kasvussa, ja suksikauppa on käynyt kuumana jo joulusta saakka. Innostus on lisääntynyt lumisen talven sekä voitelun ja välineiden kehittymisen ansiosta. Esimerkiksi lapsille ja nuorille ostetaan entistä useammin hiihtovälineitä.

Kotimaa
Urheiluvälineitä myyvä Mats Prest.
Urheiluvälineitä myyvä Mats Prest.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Mats Prest Kokkolan Haka-Sportista arvioi, että suksien kokonaismyynti on kasvanut tänä talvena parisenkymmentä prosenttia viime vuoteen verrattuna.

- Tänä vuonna on ollut sään puolesta hyvä talvi, joten ostajia on riittänyt. Suksikaupassa ollaan pitkälti sään armolla. Lumettomana talvena tavaraa jää hylllyyn.

Asiakkaita suksiosastolla käy laidasta laitaan, mutta viime vuosina perheen pienemmät ovat innostuneet lajista enemmän. Lapsille suksia ostetaan usein joululahjaksi.

Prest muistuttaa, että oikeanlaisten suksien valintaan tulee kiinnittää huomiota. Yleisin virhe on se, että sukset napataan suoraan hyllystä.

- Tärkeää on selvittää, onko sukset omalle painolle sopivat. Luisteluhiihtoon saatetaan ostaa liian löysät välineet, jotka eivät pysy yhtään alla. Perinteiseen hiihtoon taas saatetaan ostaa liian jäykät välineet, jolloin suksi lipsuu.