1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginteatterin yhtiöittäminen vapautti tekijänsä

Oulun kaupunginteatterin yhtiöittäminen on tekijöilleen vapauttava ja vastuuta lisäävä elementti. Teatteri on toiminut vuoden ajan kahden johtajan voimin.

kulttuuri
Arto Valkama ja Mikko Kouki
Yle / Timo Nykyri

Vuosi sitten Oulun kaupunginteatterin ruoriin asettuneet toimitusjohtaja Arto Valkama ja taiteellinen johtaja Mikko Kouki ovat tyytyväisiä kuluneeseen vuoteen. Teatterin osakeyhtiöittäminen viime vuoden alussa on näkynyt tekijöilleen tekemisen vapautena mutta myös vastuu painaa.

- Olemme itsenäisiä, meillä on oma hallitus ja itsenäinen päätöksenteko. Olemme ottaneet tästä irti kaiken hyödyn. Jos joku vuosi on esimerkiksi ylijäämäinen, tiedämme että ylijäämä on omassa taseessamme seuraavana vuonna, Arto Valkama toteaa.

Kaupunginteatteri selvisi viime vuodesta rahoituksen suhteen kuivin jaloin. Tämän vuoden budjetti tehtiin Valkaman mukaan niin, että euroakaan ei ole ylimääräistä.

- Tämänkaltaisissa taloissa haasteena on, että jos prosenttileikkurilla otetaan pois, kiinteiden kulujen leikkaaminen on vaikeaa. Teatterissa pitäisi pystyä investoimaan myös ihmisiin, Valkama sanoo.

Teatterinjohtajat eivät halua ottaa valittajan roolia niukassa rahatilanteessa.

- Yritämme kuulostella jatkuvasti, mihin suuntaan ollaan menossa. Hyvin harvoin vihainen asenne tuottaa tulosta, taiteellinen johtaja Mikko Kouki sanoo.

- Kun saamme selville, millaisten rajojen sisällä ollaan, sen jälkeen taiteen on hyvä olla, Valkama summaa.

Kaupunginorkesteri kaipaa kiertueita

Muualla kulttuurin saralla esimerkiksi kaupunginorkesteri Oulu Sinfonia kamppailee myös jatkuvasti rahoituksen kanssa. Yhteistyö yritysten kanssa jatkuu.

Orkesterin taustatuki Pulssi ry:n puheenjohtajuuden hiljattain jättänyt Sointu Annala muistuttaa että kaupunki tekee rahan jakamisessa arvovalintoja.

- Minusta on arvovalinta, tuetaanko orkesteria vai tehdäänkö katutöitä. Molemmat ovat toki tärkeitä. Meidän pitäisi tarkemmin selvitellä vielä, miten saisimme esimerkksi EU-rahoitusta. Toisaalta kaupungin pitäisi myös huolehtia omista laitoksistaan, Annala sanoo.

Oulu Sinfonian konserttimestari Ismo Sirén kertoo, että orkesterissa on hyvä henki, vaikka rahasta on aina pula.

- Esimerkiksi levytykset vaativat hurjan paljon rahaa. Kaipaisimme lisää kiertuetoimintaa. Tällä hetkellä kiertueet ovat lähes jäissä. Käymme säännöllisesti Ruotsissa mutta emme juuri muualla, Sirén toteaa.

Lue seuraavaksi