Hyppää sisältöön

Venäläiset suomalaisten vessaohjeesta: "He eivät tienneet"

Venäläiset matkailijat haluavat käyttäytyä hyvin Suomessa. Usein kuitenkin suomalaisten tapojen tuntemattomuus ja ohjeiden puute johtavat väärinkäsityksiin.

Venäläisiä turisteja opastetaan Kaakkois- ja Itä-Suomessa vessakäyttäytymiseen mm. tällaisilla opasteilla.

Muutama viikko sitten valtakunnan julkisuuteen nousi Juvan ABC:n vessassa ollut ohjeistus venäläisille, ettei vessanpöntöllä saa seisoa. Ilmoitukset ovat olleet tuttuja jo vuosien ajan Etelä-Karjalassa. Yksi tällainen venäjänkielinen opaste on lappeenrantalaisen venäläisten suosiman kaupan naisten vessassa. Venäläiset eivät vaikuta olevan pahoillaan tällaisista neuvoista.

- Minusta se on oikein. Jos yksi seisoo pöntöllä, niin toiset kuitenkin istuvat siinä, sanoo Natalija Leontevna.

Pietarilainen Tatjana Klim myöntää kulttuurierot ja pitää viestiä hyvänä asiana.

- Venäläiset tekevät joskus niin. He eivät tienneet, etteivät vessanpöntöt ehkä kestä sellaista. Näin sen kyltin yhdessä kaupassa ja se oli ihan oikein kirjoitettu. Kirjoittakaa venäjäksi tarkat ohjeet, Klim sanoo.

Pysäköintiin kaivataan venäjänkielisiä ohjeita

Jotkut suomalaisia ärsyttävät asiat venäläisten käyttäytymisessä johtuvat vain tiedon puutteesta ja kulttuurieroista. Esimerkiksi suomeksi kirjoitettuja pysäköintiohjeita voi kieltä osaamattoman olla vaikeaa ymmärtää.

- Joskus et ymmärrä kylttiä ja pelkäät pysäköidä, koska et tiedä mitä pitäisi tehdä ja mitä pitäisi maksaa. Joissain on tosin hyviäkin ohjeita, ohjeistaa pietarilainen Anna Bolshakova.

Venäläiset kuitenkin yrittävät. Lappeenrannan pysäköinninvalvonnan mukaan venäläisten pysäköiminen on siistiytynyt. Pietarilaisrouvat vakuuttavat, että Suomeen tulleessaan venäläiset skarppaavat esimerkiksi liikenteessä.

- He keskittyvät paremmin, noudattavat suomalaista kulttuuria ja arvostavat perinteitä, luettelee Maria Petrova.

Kaupasta on kiire bussiin

Sen sijaan paikan varaaminen kassajonossa, kun kaveri kerää vielä tavaroita kaupasta on pietarilaisrouvien mielestä ihan asianmukaista, sillä kiire Pietarin autoon on välillä kova.

- Se kuuluu asiaan. Ihmisillä on täällä vain vähän aikaa olla kaupoissa, Ljubov Dergunova toteaa.