1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Terrori-isku Jyväskylässä

Jyväskylän kirjastossa tapahtunut puukotus on osa järjestäytynyttä väkivaltaa ja häirintää, jonka tarkoituksena on pelon lietsominen.

Kuva: Yle

Terrorismi. Sana herättää mielikuvia ääri-islamistien tekosista jossain kaukana. Terrorismi tarkoittaa pelon herättämistä väkivallalla tai sillä uhkaamalla. Väkivallalla ja sen uhkalla on psykologinen tarkoitus.

Suomessa ei ole haluttu käyttää suomalaisten tekijöiden teoista nimitystä terrorismi. On kuitenkin vaikea nähdä mikä muu tarkoitus Jyväskylän kaupunginkirjastossa riehuneilla oli kuin herättää pelkoa väkivallalla. Kirjastossa esiteltiin suomalaista äärioikeistoa käsittelevää kirjaa, ja samantyyppisiin tilaisuuksiin on tehty iskuja aiemminkin.

Järjestyksenvalvojaa lyötiin puukolla selkään.

Jyväskylän terrori-iskussa ei enää ollut kyse kaasusumutteista tai nyrkkitappelusta. Nyt oli kyse ihmishengestä. Järjestyksenvalvojaa lyötiin puukolla selkään.

Riehujat tulivat Jyväskylän kaupunginkirjastoon valmistautuneina, teräasetta kun suomalaisessa arjessa ei tarvitse.

Terrorismi toimii. Muun muassa suomalaiset äärioikeiston, maahanmuuton ja rasismin tutkijat ovat muuttuneet yhä haluttomammiksi kommentoimaan asioita. Kommentoinnista kun seuraa vähintään vihapostin tulva. Jyväskylän tilaisuuden järjestäjätkin pyysivät, ettei heidän kasvojaan kuvattaisi.

Järjestyksenvalvojan lisäksi häiriköt puukottivat selkään myös suomalaista keskustelua.

Järjestyksenvalvojan lisäksi häiriköt puukottivat selkään myös suomalaista keskustelua.

Jyväskylän riehujat kutsuivat itseään patriooteiksi, mikä tarkoittaa isänmaanystävää. Terrorismiin turvautuvan käsityksen isänmaanystävyydestä täytyy olla tuntemattomuuteen asti vääristynyt. Nämä patridiootit eivät ole kenenkään ystäviä.

Patrioottien sijaan on todenmukaisempaa puhua äärioikeistosta. Sekin on hieman harhaanjohtavaa, sillä ryhmä putoaa Suomen normaalin poliittisen kartan reunan yli. Lähin vastine löytyy 1930-luvun Saksasta.