1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pienpetopyynnin ilkivallasta vaietaan

Metsästäjät ja metsästysseurat vaikenevat usein pienpetopyydyksille tehdystä ilkivallasta. Ilkivallan taustalla ovat usein riidat tai kiusanteko. Harva lähtee viemään tapauksia eteenpäin viranomaisten tutkittavaksi.

Jaakko Hakola katsastamassa rikottua näätäloukkua. Kuva: Pasi Takkunen/yle

Pienpetoansojen ilkivaltatapaukset tulevat vain harvoin viranomaisten tietoon. Metsästysseurat ja metsästäjät eivät nimittäin tapauksista usein seurojen ulkopuolelle huutele. Erätarkastajan mukaan ilkivaltatapausten taustalla ovat usein metsästysoikeudelliset riidat, kiusanteko tai metsästyksen hyväksyttävyyteen liittyvät syyt.

- Äärimielipiteiden ääripäät ovat kaukana toisistaan ja konflikti on siinä mielessä aika valmis, jos samoille tulille päästään siinä. Molemmat tahot ovat tulleet kyllä tutuiksi. Me valvomme lakia ja meidän toiminta on siinä mielessä helppoa. Mutta kyllä tämä vastakkain asettelu näyttää viime aikoina kärjistyneen ihan selkeästi, sanoo Metsähallituksen erätarkastaja Markus Aho.

Näätäansat rikottu useana vuotena

Yksi rohkea metsästäjä, joka on valmis puhumaan ilkivallasta, on Ilmajoen Munakassa näätiä pyytävät Jaakko Hakola. Hänen pyydyksilleen on tehty ilkivaltaa jo kolmen vuoden ajan. Ansat on rikottu ja pyyntiraudat on viety.

- Mielipaha, se on todella suuri, koska pidän itseäni jonkinlaisena luonnonsuojelijana. Olen ollut poraamassa tuhansia linnunpönttöjä ja itse niitä tänne metsään tuonut. Tuon tästä eteenkinpäin, mutta tuntuu että tässäkö on kiitos minulle tästä työstä, jota olen tehnyt, huokaa Hakola.

Näätäansojen rikkomisesta pyytäjä on tehnyt rikosilmoituksen Etelä-Pohjanmaan poliisille. Miehellä on myös omat epäilynsä tekijöistä.

- Sen jälkeen, kun tuo Natura-metsä on perustettu tuohon meidän kämpän viereen, niin sen jälkeen tänne on tullut kulkijoita ympäri Suomea. He käyvät bongaamassa lintuja ja kuuntelemassa pöllöjen soidinta, sanoo Hakola.

Metsästyslain mukaan pyyntivälineen rikkominen tai purkaminen on kielletty. Erätarkastaja Markus Aho kehottaakin luonnossa liikkuvia pysymään kaukana pienpetoansoista.