1. yle.fi
  2. Uutiset

Panoautomaatit tulossa käyttöön

Automatia on tuomassa Otto-automaattien rinnalle uusia automaatteja. Talletusautomaatit saattavat yleistyä jo tänä vuonna.

Kotimaan uutiset
Nainen nostaa rahaa pankkiautomaatilla.
Yle

Otto-automaateista vastaava Automatia aikoo tuoda Suomeen uuden automaatin, jolla voi sekä nostaa että tallettaa rahaa.

Automatian toimitusjohtaja Altti Kuorikoski kertoo, että uuden palvelun taustalla on pankkien tarve vähentää käteisen rahan käsittelyä.

Olemme tutkineet talletusautomaattien käyttöönottoa kymmenisen vuotta.

Automatian toimitusjohtaja Altti Kuorikoski.

- Pankkien toiveesta tämä on lähtenyt liikkeelle. Käteisen käyttö on vähenemässä ja konttoreiden käteispalveluja on rajoitettu. Olemme tutkineet talletusautomaattien käyttöönottoa kymmenisen vuotta, mutta parin viime vuoden aikana pankkien kiinnostus on kasvanut selvästi, Kuorikoski sanoo.

Testiautomaatit käyttöön maaliskuussa

Automatian tiloissa on tällä hetkellä yksi testiautomaatti, ja ohjelmistot valmistuvat maaliskuun puolivälin jälkeen. Ensimmäiset kokeilukappaleet tulevat yleisön käyttöön keväällä pääkaupunkiseudulla.

Alkuun automaatteja tulee käyttöön parikymmentä. Jos kokeilu onnistuu hyvin, panoautomaatteja aletaan asentaa lokakuussa koko Suomeen. Yhteensä automaatteja aiotaan levittää eri puolille Suomea useita satoja.

Kolikot kaadetaan eräänlaisen altaaseen ja setelit laitetaan koneeseen nippuna.

Automatian toimitusjohtaja Altti Kuorikoski

- Kolikot kaadetaan eräänlaisen altaaseen, ja setelit laitetaan koneeseen nippuna, ei yksitellen. Kone laskee rahat, ilmoittaa summan ja kysyy, talletetaanko se tilille, Kuorikoski kuvailee laitetta.

Toimitusjohtaja Altti Kuorikoski vakuuttaa, että turvallisuusasiat on otettu huomioon uutta automaattia suunniteltaessa.

- Kaikki automaatit sijaitsevat sisätiloissa, joko pankeissa tai kauppakeskuksissa. Myös videovalvonta järjestetään. Muuten asiointi tapahtuu kuten Otto-automaateillakin.

Lue seuraavaksi