Mitä ne kaikki 20 nuppineulaa tekevät kauluspaidassa?

Kuluttajaa miesten paitojen tiukkaan pakettiin sitominen ihmetyttää. Valmistaja ja kauppa puolustavat käytäntöä.

Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Jos joki myyntiartikkeli on pakattu kuluttajan kannalta monimutkaisesti, niin miesten kauluspaidat. Tiukkaan sidottu paketti saattaa sisältää parhaimmillaan lähes 20 nuppineulaa sekä tukun paperia, pahvia ja muovia. Miksi ihmeessä, kuopiolaisen miesten vaatevalmistajan Petritexin toimitusjohtaja Petri Satuli?

Mitä korkealaatuisempi paita, sitä vähemmän neuloja.

Petri Satuli

- Ensinnäkin, mitä korkealaatuisempi paita, sitä vähemmän neuloja. Ryhdikäs kangas ei tarvitse kymmeniä neuloja tuekseen. Sen sijaan pahvi pitää koko paketin koossa ja silkkipaperi antaa kuluttajalle miellyttävän tunteen laadusta pakkausta purkaessa. Ylimmän napin yllä oleva muovinen "perhonen" puolestaan kohottaa kauluksen oikeaan muotoonsa.

Satulin mukaan tuotekehittelyä pakkauksissa tehdään heillä jatkuvasti. Metalliset osat kierrätetään ja muoviosia pyritään korvaamaan mahdollisuuksien mukaan pahvilla. Nuppineulat on korvattu osin klipseillä.

- Meidän paidoissamme neuloja on vain kolme. Neuloja pyritään välttämään myös siksi, että ne tekevät reikiä kankaaseen, toimitusjohtaja lisää.

Kuolleen miehen laskos myy nuorille

 Naisena näkökulmasta miesten kauluspaitojen valintaprosessi näyttää liian helpolta. Eihän paitoja useinkaan pysty edes sovittamaan hankalan pakkaamistavan vuoksi. 

Mikäli asiakas haluaa sovittaa paitaa, ei vaikea paketti saa olla siihen esteenä. Sen verran myyjiltä täytyy löytyä sorminäppäryyttä.

Petri Satuli

Satulin mukaan miesten kauluspaidat on kuitenkin niin paljon käytetty ja pitkälle standardisoitu tuote, että moni todellakin ostaa paitansa sovittamatta.

- Mutta mikäli asiakas haluaa sovittaa paitaa, ei vaikea paketti saa olla siihen esteenä. Sen verran myyjiltä täytyy löytyä sorminäppäryyttä.

Kaikkia kauluspaitoja ei Petritexilläkään sidota tiukkaan pakettiin. Osa vaatteista myydään dead man's fold -menetelmällä, jolloin kuljetuslaatikkoon laskostetut paidat nostetaan liikkeessä suoraan henkarille. Tämä on suosiossa etenkin nuorten miesten suosimissa malleissa - he kun eivät välttämättä tunne vielä kokoaan.

98 prosenttia paidoista pakataan kuitenkin perinteisellä yksikköpaitamenetelmällä, sillä se vie sekä kuljettaessa että paikan päällä liikkeessä huomattavasti vähemmän tilaa.

Petritex myy noin 200 000 kauluspaitaa vuodessa. Ne valmistetaan ja pakataan yhtiön tehtailla Kaukoidässä.