1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Reindeerspotting-ohjaajalle vankeutta

Lapin käräjäoikeus on tuominnut Reindeerspotting-huumedokumentin ohjanneen Joonas Neuvosen 2,5 vuodeksi vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta. Neuvonen oli päätekijänä laajassa Subutex-tablettien maahantuonti-, myynti- ja välitysjutussa.

Lääkkeeksi tarkoitetun Subutexin päihdekäyttö yleistyy Pohjois-Suomessa. Kuva: Yle

Käräjäoikeuden mukaan Neuvonen oli tuonut maahan, myynyt, välittänyt, luovuttanut ja pitänyt hallussaan yhteensä 1382 erityisen vaaralliseksi huumausaineeksi luokiteltuja Subutex-tabletteja.

Oikeus totesi ohjaajan myyneen tableteista 503 ja saaneen niistä yhteensä 22 350 euroa. Hän oli hankkinut Subutexeja suuria eriä ja myynyt niitä suurissa erissä muille. Oikeus piti Neuvosen huumausaineiden myyntiä ammattimaisena.

Hän muun muassa järjesteli huumausaineen maahantuonnin siten, että joku toinen toi huumeen Suomeen.

Oikeuden mukaan Neuvonen junaili useita henkilöitä kuriireiksi noutamaan Subutex-tabletteja Ranskan Pariisista Suomeen.

Yleensä kuriirit salakuljettivat huumeet Suomeen Kinder-munissa, jotka oli kätketty kehon sisään. Yhteen munaan mahtui noin 50 tablettia.

Lisäksi Neuvonen myi tabletteja useita kertoja eri henkilöille muun muassa helsinkiläisissä ravintoloissa. Osa tableteista oli varastoitu maastokätköihin Rovaniemelle ja Pohjois-Ruotsiin.

Elokuva Subutex-käyttäjistä

Neuvonen oli oikeuden mukaan merkittävä tekijä Rovaniemen Subutex-markkinoilla, koska ennen hänen tuloaan tablettien saanti oli ollut vaikeaa kaupungissa. Neuvonen tunsi hyvin käyttäjät, sillä hänen ohjaamansa dokumentti Reindeerspotting, joka sai ensi-iltansa vuonna 2010, kertoi rovaniemeläisistä Subutexin käyttäjistä.

Subutexien maahantuontia, välitystä ja myyntiä tapahtui vuosien 2010-2012 aikana Rovaniemellä ja Helsingissä.

Neuvonen kiisti syytteet oikeudessa.

Subutex-jutussa tuomittiin Neuvosen lisäksi 31 muuta henkilöä eripituisiin rangaistuksiin. Suurin osa tuomituista oli ollut mukana myymässä huumeita, vain kaksi tuomittiin pelkästä huumeiden käytöstä.

Kolme miestä sai ehdottomat vankeustuomiot joko törkeästä huumausainerikoksesta tai huumausainerikoksesta. Loput saivat ehdollista vankeutta, yhdyskuntapalvelua tai sakot. Osana vyyhtiä kaksi naista tuomittiin rahanpesusta sakkoihin. Osa tuomituista käytti itse Subutexiä, mutta oikeuden mukaan Neuvonen ei ilmeisesti itse käyttänyt ainetta.

Syytekohtia laajassa jutussa oli peräti 37. Pieni osa syytteistä hylättiin joko kokonaan tai osittain.

Subutex-lääkettä käytetään huumeriippuvaisten korvaus- ja vieroitushoidossa. Huumeidenkäyttäjät käyttävät ainetta yleisesti huumaamistarkoituksessa.