Korkein oikeus: Teinitytön raiskannut poliisi ei tehnyt virkarikosta

Korkein oikeus lyhensi hieman hovioikeuden langettamaa vankeustuomiota. Hovioikeuden mielestä poliisi oli syyllistynyt virka-asemansa väärinkäyttöön.

Kotimaa

Korkein oikeus on tuominnut kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen poliisin, joka oli houkutellut virkamerkkinsä avulla teinitytön kotiinsa ja raiskannut hänet.

Poliisi oli juottanut kotoaan karanneen 16-vuotiaan tytön humalaan, raiskannut hänet kahdesti ja ottanut loukkaavia valokuvia, jotka hän tallensi tietokoneelleen. Teko tapahtui marraskuussa 2006.

Korkeimman oikeuden tuomio tuli raiskauksesta ja sukupuolisiveellisyyttä koskevan kuvan levittämisestä. Sen sijaan syyte virka-aseman väärinkäyttämisestä hylättiin.

Käräjäoikeus oli niinikään hylännyt syytteen virka-aseman väärinkäyttämisestä - päinvastoin kuin hovioikeus.

Vuonna 2010 käräjäoikeus langetti miehelle kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion. Vuotta myöhemmin hovioikeus muutti tuomion ehdottomaksi ja pidensi sitä kahteen vuoteen ja kuuteen kuukauteen.

Korkein oikeus katsoi, että miehen ei voi katsoa toimineen poliisina, vaikka hän esitti virkamerkkinsä. Poliisi ei myöskään syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen, koska hän ei suorittanut tekoa virkatehtävässään. Muilta osin hovioikeuden tuomio jäi voimaan.

Tuomittu konstaapeli on sanottu irti virastaan.