1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustapoliitikko narahti potilasurkinnasta -puoluetoveri käräytti

Keskustalainen kaupunginvaltuutettu on saanut työnantajaltaan varoituksen potilastietojen urkinnasta. Käräyttäjänä oli puoluetoveri. Tapauksen taustalla on erimielisyydet keskustapuolueen Riihimäen kunnallisjärjestön valtataistelussa.

Kotimaan uutiset
Riihimäen sairaala talvella 2009
Riihimäen sairaalassa työskentelevä kunnallispoliitikko oli käynyt katsomassa toisen paikallispoliitikon potilastietoja, josta hän sai työnantajaltaan varoituksen.Miki Wallenius / Yle

Riihimäellä on paljastunut kahden keskustalaisen kuntapoliitikon välinen kärhämä.

Keskustapuolueen kaupunginvaltuutettu, sairaanhoitaja Mirja Lammi on saanut varoituksen työnantajaltaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriltä. Lammi oli katsonut neljä vuotta sitten toisen keskustalaisen paikallispoliitikon tietoja potilasrekisteristä.

Yle Hämeelle Mirja Lammi myöntää käyneensä katsomassa valituksen tehneen henkilön potilastietoja.

- Lokitiedoston mukaan olen käynyt hänen sairaskertomuksessaan.

Syytä neljä vuotta sitten tapahtuneeseen tekoon Lammi ei osaa enää sanoa.

Hoitajat käyvät korjaamassa rekisterissä lääkärien jälkiä

Hän kertoo hoitajien yleisesti käyvän täydentämässä lääkärien jäljiltä potilasrekisteriä lääkärien ohjeiden mukaisesti. Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole tarkkaa ohjeistusta rekisterin käyttöön, vaan käytäntö on syntynyt itsestään.

- Niitä (potilastietoja) täydennetään lääkärien työajan ja työtaakan säästämiseksi.

Valituksen tehnyt henkilö oli neljä vuotta sitten ollut leikkauksessa ja puhunut siitä Mirja Lammin kanssa. Valittajalle oli syntynyt torstaisen Aamupostin mukaan käsitys että Lammin oli täytynyt käydä katsomassa hänen tietojaan rekisteristä. Potilailla on oikeus saada pyynnöstä selvitys kuka on hänen tietoja käsitellyt.

- Neljä vuotta sitten hänelle oli tehty jalkaoperaatio ja hän puhui siitä avoimesti kaikille. Asian nousi esiin kuntavaalien ja vuosikokousvalintojen jälkeen. En kannattanut hänen valintaansa luottamustehtäviin, muistelee Lammi.

Olisiko valittaja vaiennut tästä tapauksesta jos olisitte kannattanut hänen valintaansa luottamustehtävään?

- Ihan näin hän ei sanonut, että hän vaikenisi. Mutta hän puhui samassa lauseessa näistä kahdesta asiasta ja koin se kiristyksenä.

Lammi ei usko, että tapauksella on vaikutusta keskustan Riihimäen paikallisosaston toimintaan.

Vaikuttaako varoitus jotenkin toimintaanne kaupunginvaltuutettuna?

- Epäilen, en haluaisi antaa sille sellaista painoarvoa.

Kärhämästä kertoi ensimmäisenä Aamuposti.

Lue seuraavaksi