1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tästä alkaa suukkohimo!

Tiesitkö, että suklaasuukkoja voi tehdä myös kotona? Joensuulaisen Sari Ollilan ohjeilla herkun valmistaminen käy helposti. Pusuja voi tarjoilla kahvin seuraksi tai antaa vaikkapa ystävänpäivälahjaksi kauniisti pakattuna.

Kuva: Yle

Sari Ollila on innokas leipoja. Kotitalousopettajaksi opiskeleva Sari kirjoittaa myös omaa ruuanlaitto- ja leivontablogia nimellä 'Sartsan sörsselit'. Makeita herkkuja hän leipoo ainakin silloin, kun kylään on tulossa vieraita.

- Jos poikaystävän vanhemmat ovat tulossa kylään, niin silloin yleensä panostetaan vähän enemmän. Silloin on jotain tuorejuustokakkua tai sellaista. Mutta jos on ihan omia kavereita tulossa, niin sitten pikkuleivät käy ihan hyvin tai kääretorttu, Sari Ollila nauraa.

Sari tunnustautuu keittiössä rohkeaksi kokeilijaksi. Hyväksi reseptiksi hän on havainnut seuraavan suklaapusujen ohjeen, ja rohkaisee muitakin kokeilemaan suukkojen tekemistä. Pusujen täytteenä on marmeladia, jonka voi jättää pois tai käyttää tilalla jotain muuta. Huom! Yle Pohjois-Karjalan saamien maistiaisten perusteella näihin voi tulla himo.

Sartsan pusut (n. 15 kpl)

3 munanvalkuaista

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

keksejä (mielellään ohuita, esim. marie-tyyppisiä)

mansikkamarmeladia

Kuorrutukseen;

150 - 200 g taloussuklaata

n. 1 tl öljyä

Lisää valkuaiseen puolet sokerista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi väärinpäin. Mausta vaahto vaniljasokerilla. Kääntele seos kevyesti sekaisin.

Asettele keksit leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Sipaise veitsellä jokaisen keksin pinnalle ohut kerros valkuaisvaahtoa. Näin varmistetaan, että vaahto kiinnittyy paremmin keksin pintaan, eikä lähde karkuteille suklaadippauksen aikana. Laita lusikalla pienet mansikkamarmeladisydämet keskelle keksiä. 

Pursota vaahto kauniiksi keoiksi keksin päälle. Paista kekoja 150 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia niin, että vaahto kiinteytyy ja kekojen huiput ovat hieman ruskettuneet.

Kuorrutus:

Pilko suklaa paloiksi ja sulata vesihauteessa tai mikrossa sulaksi öljytilkan kanssa. Sekoita välillä sulatuksen aikana. Anna jäähtyä hetkinen. Kasta vaahtokeot sulassa suklaassa ja nosta leivinpaperille. 

(Koristele haluamallasi tavalla.) Kun kaikki pusut on kuorrutettu, nosta ne jääkaappiin kovettumaan. Pusut ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun ne saavat maustua rauhassa viileässä.

Säilytä jääkaapissa.