1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syrjäiselle kaviaaritehtaalle ajetaan rekkalasteittain sampia Espanjasta

Torstaina erikoisvalmisteinen rekka saapui perille Ilomantsin kaviaaritehtaalle. Tuhannet sammet matkustivat yli neljän vuorokauden matkan, jotta niiden mädistä saadaan tehtyä kallista kaviaaria Ilomantsin tehtaalla.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Talousvaikeuksissa ollut kaviaaritehdas Caviar Empirik Oy yrittää selättää ongelmat tuomalla Espanjasta emokaloja Ilomantsin tehtaalle.

Erikoisvalmisteiseen rekkaan lastattiin espanjalaisessa kalankasvatuslaitoksessa maanantaina  3 000 kilon verran sampia. Emokaloista saadaan mätiä keväällä ja tuolloin pitäisi käynnistyä myös kaviaarituotanto.

- Tarkoituksena tuoda Ilomantsin tehtaalle tämän vuoden aikana noin 15 000 kilon edestä emokaloja eri puolilta Eurooppaa. Suunnitelmissa on tuoda emokaloja Latviasta, Puolasta, Virosta ja Espanjasta, kertoo Ilomantsin tehtaanjohtaja Pekka Marttinen.

- Meillä on Espanjassa toiminnassa oleva kaviaaritehdas, jossa on paljon eri ikäisiä kaloja. Aikaisempien talousongelmien vuoksi olemme aikataulusta pahasti myöhässä. Näin saadaan lentävä lähtö kaviaarin tekoon tänä keväänä täällä Ilomantsissa, kun tuodaan Espanjasta kaloja, joissa on jo mäti sisällä. Eli siinä säästetään aikaa noin 5 - 7 vuotta, Marttinen selittää.

Caviar Empirikin tavoite on tuottaa kaviaaria vuoden 2013 aikana noin 2000 kilon verran. Sivutuotteena arvioidaan syntyvän kalanlihaa muutamia tonneja.

Tällä hetkellä tavoite on, että vuonna 2013 aikana tuotettua saataisiin kaviaaria noin 2000 kiloa tai jopa enemmän.

Tehdasta rakennetaan suurilla tukieuroilla

Pohjois-Karjalan Ely-keskus on antanut kaviaarihankkeelle 922 998 euroa ja sille on myönnetty 1 498 000 lisätuki, josta vasta osa on maksettu yritykselle investointeihin.

- Eri maksatusten yhteydessä käydään toteamassa tehdyt toimenpiteet paikan päällä. Olemme käyneet tehtaalla vimeksi kesällä. Siellähän oli kahdessa isossa hallissa altaita ja niissä oli isohkoja sampia jo uimassa, muistelee Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kalataloustalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa.

Talousvaikeuksien vuoksi yrityksen toiminta oli kesällä ja syksyllä täysin pysähdyksissä. Työntekijät olivat lomautettuina ja kalat myytiin tukkuun.

Me jouduttiin tappamaan ne kalat.

Seppo Kapanen

- Koska suomalaisilla pankeilla ei ollut tarpeeksi munaa antaa meille lainaa, me jouduttiin tappamaan ne kalat, että saatiin yritys pysymään pystyssä, lataa Caviar Empirik Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kapanen.

Yrityksen talous on kuitenkin saatu kuntoon ottamalla yksi sijoittaja lisää Venäjältä. Ilomantsissa seitsemän henkilöä työllistävä yritys on perustanut Venäjälle tytäryhtiön, joka myy kaviaaria eteenpäin.

- Tilauksia on jo ihan mukavasti, Kapanen iloitsee.

- Töissä on nyt seitsemän ihmistä, joista kaloja hoitaa 4, kiinteistöä 1, toimistoa 1 ja itse olen esimiehenä, luettelee Caviar Empirik Ilomantsin tehtaanjohtaja Pekka Marttinen.

Yrityksen talous on saatu kuntoon ottamalla yksi sijoittaja lisää Venäjältä.

Seppo Kapanen

- Yrityksen talous on saatu kuntoon ottamalla yksi sijoittaja lisää Venäjältä, Kapanen kertoo.

Kalatiskille sammenlihaa

Mikäli yrityksen laskelmat pitävät paikkansa viiden vuoden kuluttua kaviaarin sivutuotteena tulisi vuosittain huomattava määrä sammenlihaa.

- Sivutuotteena tulee sammenlihaa 120 000 -  190 000 kiloa vuositasolla. Periaatteessa jokaisella kalatiskillä voi olla tulevaisuudessa myynnissä sampea, kertoo Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa.

Ilomantsiin rakenteilla on vielä kalojen talvehtimis-, lypsy- ja adabtaatio-osasto sekä kalanlihankäsittely- ja perkauspuoli. Rakennuslistaan kuuluu myös savukalojen valmistustilat. Lisäksi sammille rakennetaan lisää allastilaa.