1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Säveltäjä Krzysztof Penderecki loistaa musiikkijuhlien aurinkona

Naantalin Musiikkijuhlat kunnioittaa ensi kesäkuussa 80-vuotiasta säveltäjämestari Krzysztof Pendereckiä.

Kuva: YLE / Elina Ojanotko

Naantalin Musiikkijuhlilla vierailevat 80-vuotisjuhlaansa viettävä säveltäjämaestro Krzysztof Penderecki, pianistilegenda Grigori Sokolov sekä huippukamariorkesteri Irlannista.

Penderecki kuuluu aikamme esitetyimpiin ja palkituimpiin säveltäjiin. Maestron musiikkia kuullaan monissa Naantalin Musiikkijuhlien festivaalin konserteissa, ja hän itse saapuu johtamaan juhlakonserttinsa Turun Mikaelinkirkkoon.

Säveltäjämestarin teoksia kuullaan muun muassa Camerata Irelandin ja Michelangelo-kvartetin konserteissa sekä Okko Kamun johtamassa avajaiskonsertissa, jossa kuullaan Pendereckin uusimman viululle ja sellolle sävelletyn konserton maailman kantaesitys. Alun perin viululle ja alttoviululle tehdyn teoksen sello-osuudet ovat Arto Noraksen käsialaa. Hän toimii myös kantaesityksen soolosellistinä.  Konserton sooloviulua tulkitsee musiikkijuhlien yleisön monina kesinä hurmannut viulisti Elina Vähälä.

Euroopan johtaviin kamariorkestereihin kuuluva _Camerata Ireland  _esiintyy festivaaleilla kahtena iltana. Sitä johtaa kapellimestari ja Tšaikovski-pianokilpailun voittanut pianisti Barry Douglas.

Naantalin Musiikkijuhlat jatkaa myös Naantalin ympäristössä olevien konserttipaikkojen esittelyä. Historiallisina konserttipaikkoina esittäytyvät Naantalin luostarikirkon lisäksi Merimaskun puukirkko sekä Rymättylän keskiaikainen kivikirkko.

Naantalin Musiikkijuhlien 34. festivaali vietetään 4. – 15. kesäkuuta.