Uskonyhteisöistä eroaminen puhuttaa: "Hirvittävää henkistä väkivaltaa"

Kysyimme nettiyleisöltä kokemuksia uskonyhteisöistä irtaantumisesta. Aihe jakoi mielipiteet ja moni kertoi myös omista kokemuksistaan. Pahimmillaan irtaantuminen yhteisöstä tarkoittaa hyvästejä omalle perheelle ja suvulle.

Kotimaa
Suru
Touko Yrttimaa / Yle

Uskonyhteisöstä eroaminen aiheutti runsaasti keskustelua Ylen verkkosivuilla. Keskustelu alkoiartikkelista, jossa haastateltiin Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtajaa ja itsekin Jehovan todistajista eronnutta Joni Valkilaa. Useat keskustelijoista viittasivat kommenteissaan Jehovan todistajien lisäksi myös lestadiolaisiin liikkeisiin.

Et ole enää mitään etkä kukaan, kanssasi kielletään puhumasta.

Nimimerkki Kaksinaamaisia kirkkoja Ylen verkkosivuilla

- Uskontojen todellinen luonto käy hyvin ilmi eroamistilanteessa. Et ole enää mitään etkä kukaan, kanssasi kielletään puhumasta, kirjoittaa nimimerkki Kaksinaamaisia kirkkoja.

- Petturin osa, on todella karu valinta. Harva sen valinnan rohkenee tehdä ja vielä harvempi siinä pitäytyy, kirjoittaa puolestaan nimimerkki Petturin osa ja valinta

- Hirvittävää henkistä väkivaltaa kun lahkojohtajat sairastuttaa perheen äidin ja eroon lapsistaan ja eroon miehestään. Ei ole vieläkään normaali-ihmiseksi toipunut, vaikka on kohta 20 vuotta kulunut, sanoo nimimerkki Henkistä väkivaltaa.

Osa kirjoittajista kertovat myös toisenlaisista kokemuksista.

Pelkäsin voimakkaampaa reaktiota, mutta kaikki on mennyt oikein mukavasti.

Nimimerkki exl Ylen verkkosivuilla

- Suhteet eivät menneet poikki sen enempää herätysliikkeen piirissä olevaan omaan sukuun kuin tuttaviinkaan. Pelkäsin voimakkaampaa reaktiota, mutta kaikki on mennyt oikein mukavasti...sitä voisi verrata vaikka siihen, kuinka suhtaudutaan ihmisiin heti avioeron tai lähiomaisen kuoleman jälkeen; eri ihmiset reagoivat eri tavalla, kirjoittaa nimimerkki exl .

- Erosin yhdeksänkymmentäluvulla Helluntaiseurakunnasta ja en todellakaan menettänyt helluntailaisia sukulaisiani enkä ystäviäni. Suurin osa entisistä helluntailaisista jakaa saman kokemuksen. Nykyään olen taas Helluntaiseurakunnan jäsen, kertoo nimimerkki Entinen ja nykyinen.

Nimimerkki hylätty muistutti, että hylkäämisreaktio voi tapahtua myös toisin päin.

- Luterilaiset vanhempani hylkäsivät minut kun minusta tulo toisuskova. Turha täällä paukutella henkseleitä ja osoitella sormella, nimimerkki hylätty kirjoittaa.