Hyppää sisältöön

Lumenpudotus ei ole tumpeloiden touhua

Talojen katoille on taas kertynyt paksu lumikerros, jonka pudottaminen on paras antaa ammattilaisten tehtäväksi. Kiinteistön omistajien on syytä olla tarkkana, sillä kyseessä on monisyinen operaatio, joka sisältää monta riskiä.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kun lumikuorma katoilla kasvaa, alkaa lumenpudottajien sesonki, mutta pätevän ammattilaisen löytäminen ei aina ole helppoa - Alalle mahtuu monenlaisia yrittäjiä ja kiinteistön omistajien vastuu on ankara.

- Lumenpudotusta tarjotaan lehti-ilmoituksilla ja jopa suoraan sähköpostiviesteissä, kertoo Päijät-Hämeen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen.

- Kyseessä on vaarallinen työ ja valitettavasti alalla on monenlaisia yrittäjiä, eivätkä kaikki ole tehtävän tasalla.

Lumenpudottajien ammattitaito on venyvä käsite

Amatööriä ei kannata päästää katolle, sillä seuraukset voivat olla arvaamattomia.

- Ensimmäinen asia, josta pitää huolehtia, on turvallisuus. Työ pitää suorittaa turvallisesti ja samalla taata myös ohikulkijoiden turvallisuus ja vastuu lankeaa myös kiinteistön omistajan harteille, luettelee Kiljunen.

- Työn tilaajan pitää ensinnäkin huolehtia siitä, että tekijöillä on asianmukaiset turvavarusteet ja että niitä myös käytetään oikein. Toinen huolenaihe on se, että esimerkiksi pelkät siimat tai puomit eivät estä ohikulkijoita menemästä pudotusalueelle, joten väkeä pitäisi olla riittävästi huolehtimaan myös tästä.

- Välillä kuulee kauhutarinoita siitä, kuinka jäätä on hakattu räystäältä kirveellä tai rautakangella - ammattilainen tietää miten homma hoidetaan vaurioittamatta kattoa.

Asiat kannattaa sopia paperilla

Moni riita ja kattovaurio, puhumattakaan sivullisille sattuvista vahingoista, voitaisiin välttää tekemällä kirjallinen sopimus, joka ei jätä tulkinnanvaraa vastuun jakautumisesta.

- Kiinteistön omistajan kannattaa vaatia nähtäväksi todistusta, josta selviää lumenpudottajien vakuutusturva, jotta työntekijöille mahdollisesti sattuvien työtapaturmien korvaaja olisi ennalta selvillä, muistuttaa Kiljunen.

- Samalla kannattaa sopia siitä, miten yritys hoitaa muut turvajärjestelyt, sekä turvavarusteiden että ohikulkijoiden turvallisuuden osalta.

- Kiinteistön omistajan olisi lisäksi hyvä seurata, miten lumenpudotus suoritetaan, jotta voi tarvittaessa huomauttaa esimerkiksi puutteellisista turvajärjestelyistä.

.
.