1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Philips ei enää tee viihde-elektroniikkaa - kaupoissa vielä 5 vuotta

Lisenssisopimus japanilaisen Funain kanssa pitää tuotemerkin elossa ainakin viisi vuotta. Tällä haavaa myytävät Philipsin televisiot tekee puolestaan hongkongilainen TPV.

Philipsin valmistama, Pikku-Mattina tunnettu radio 1950-luvulta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Raju kilpailu viihde-elektroniikassa kuten stereoissa ja kotiteattereissa sai hollantilaisvalmistaja Philipsin lyömään viime viikolla hanskat tiskiin. Philips ilmoitti myyvänsä kodin viihdelaitteet tuottavan yksikkönsä Japaniin Funai-yhtiölle.

Elektroniikan kauppaketju Gigantti on yksi lukuisista, joka myy merkkiä Suomessa.

- Tämä kertoo siitä, että kilpailu on kovaa. Entistä enemmän on tullut uusia tekijöitä alalle - varsinkin korealaisia, joista kukaan ei ollut joitakin vuosia sitten kuullutkaan, sanoo Gigantin myyntipäällikkö Tomi Sohlman.

Televisiota, videolaitetta tai musiikkisoitinta ostaessa hyllyssä on lähes poikkeuksetta jököttänyt vaihtoehtona Philips. Yhtiö on ollut viihde-elektroniikkabisneksessä vuosikymmeniä - 1930-luvulla se oli maailman johtava radiovalmistaja.

- Philips on pitkään alalla tunnettu merkki. Eikä se mihinkään ole poistumassa, Sohlman sanoo.

Ei olekaan: Philips tekee edelleen muuta kodintekniikkaa aina pölynimureista epilaattoreihin, mutta kuluttaja törmää stereo-osastollakin jatkossa tuotemerkkiin. Funain laitteet myydään lisenssisopimuksella Philips-merkkisinä.

Jo vuosi sitten Philips myi televisionsa samalla tavalla Hongkongiin TPV-yhtiölle.

- En usko, että kuluttaja tiedostaa tuotteen valmistajaa. On paljon tuotteita, jotka valmistetaan muualla, korostaa Sohlman.

Luottomerkki on "laadun tae"

Jos hyllyssä olevan television karmissa lukisi TPV, sillä tuskin olisi samanlaista luottamusta herättävää vaikutusta kuin entuudestaan tutulla tuotemerkillä.

- On tärkeää, että tuotemerkki tunnetaan ja tuote myös vastaa tuotemerkin laatukuvaa, Sohlman kertoo.

Funailla puolestaan on sopimus myydä audio- ja videolaitteet Philips-merkillä seuraavat viisi vuotta. Kuka tietää, vaikka Philips muuttuisi pikku hiljaa hyllyssä Funaiksi.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä muistuttaa IBM:n tapauksesta viime vuosikymmenellä, kun teknologiajätti myi kannettavien tietokoneidensa tuotannon kiinalaiselle Lenovolle. Alkuun Lenovon tekemiä läppäreitä koristi IBM:n logo, mutta nykyään ne ovat rehellisesti Lenovo-koneita.

- Sama juttuhan on Volvon ja Geelyn kanssa, Seppälä huomauttaa.

Ruotsalaislähtöistä automerkkiä valmistaa nykyään kiinalaisyhtiö, kun Geely hankki Volvon henkilöauto-osaston vuonna 2010.

Aina kaupat eivät mene mallikkaasti. Vuonna 2005 Siemens myi matkapuhelintuotantonsa lisenssisopimuksella taiwanilaisyhtiölle. Jo vuodessa yhtiö ajautui raskaasti tappiollisten Siemens-puhelinten kanssa vaikeuksiin.