1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Metallikuoren alta löytyy lohtua

Mokoma- ja Stam1na -yhtyeiden levy-yhtiö Sakara Records täyttää 10 vuotta. Suomenkielinen metalli kelpaa suomalaisille. Molemmat bändit ovat myyneet noin 100 000 fyysistä ja digitaalista levyä. Stam1nan Nocebo-albumi on ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi. Lappeenrannan ympäristössä alkunsa saaneet bändit muuttivat kaupungin musiikki-imagon täysin.

kulttuuri
Mokoman Marko Annala ja Stam1na:n Antti Hyyrynen kättelevät.
Mokoman Marko Annala (vas.) ja Stam1na:n Antti Hyyrynen paiskasivat kättä.

Muutama vuosikymmen sitten ei olisi voinut kuvitella, että suomenkielisen metallin Seattle-ilmiö nousee juuri Lappeenrannasta.

Pienen paikkakunnan etu on myös se, että ei ole varaa valita ittesä kaltasia muusikoita yhtyettä täyteen.

Marko Annala
Mokoma-yhtyeen promokuva
Mokoma.Terhi Ylimäinen

1970-luvulla Lappeenrannassa raikui lähinnäJam Rock Bandinfiftarirock. 1980-luvulla iloittiin kaupungista maailmalle lähteneenPave Maijasenmenestyksestä. Vähitellen, 1990-luvun mittaan, Lappeenrannassa kehittyi oma metalliskene.

- Tämmösiä läpimurtoyhtyeitä sieltä ei tosiaan tullu. Sit kun niitä alko tulee, niitä alko tulee, pohtii Mokoman laulaja Marko Annala.

Molempien bändien keulahahmot ovat joutuneet vastaamaan kysymyksiin ilmiön kehityksestä monta kertaa, mutta asian pyörittely ei kyllästytä.

Stam1na-yhtyeen promokuva.
Stam1na.Teemu Leinonen

- Varmaan ketjureaktio tavallaan kyllä. Hyvä henki, hyvä huumori, Stam1nan Antti Hyyrynen summaa.

Valovuosia on mennyt kyllä eteenpäin homma ainakin Stam1nan kohdalla.

Antti Hyyrynen

- Pienen paikkakunnan etu on myös se, että ei ole varaa valita ittesä kaltasia muusikoita yhtyettä täyteen. Sie jouvvut oikeesti ottaa yhteyttä siihe viereisekylä outoo kaverii, joka soittaa sitä passoo tosi hyvi kyllä, mutta on se vähän nörtin näköne ja kaikkee, Annala muistuttaa.

Ensin oli Kotiteollisuus tai Pronssinen Pokaali tai oikeastaan Charged

Mokoma ja Stam1na on molemmat perustettu vuonna 1996. Lemin maalaispitäjästä peräisin oleva Stam1nalauloi ensin englanniksi. Vuonna 2003 Stam1na aloitti MokomanSakara Recordsilla ja loppu on historiaa.

Bändien musiikilliset esikuvat ovat enimmäkseen ulkomaisia. "Hyrde" Hyyrysen yksi tärkeä esikuva on tietysti myös kotimainen Stone.

Hynynen lavalla.
Kotiteollisuuden Jouni Hynynen lavalla Wanajafestivaaleilla 2011.Suvi Rajala / Yle

Molemmille suomenkielisten tekstien tekeminen on luontevaa ja mieluista.

- Siihen on osin vaikuttanut tämä suomalainen lauluntekijäperinne._ Nurmiot ja _Röyhkät ja vastaavat. Myös Lappeenrannan eliitti, Kotiteollisuuden pojat ja muut, ketkä kirjoitti tekstejä suomeks, sanoo Annala.

- Valovuosia on mennyt kyllä eteenpäin homma ainakin Stam1nan kohdalla, kiitos ja onnea levy-yhtiölle, Hyyrynen iloitsee.

Rujon ja kauniin yhdistelmä toimii

Yhtyeiden menestys saattaa piillä rujon metallimusiikin ja inhimillisten sanoitusten yhdistelmässä.

- Mie en halua tarjota lisää ahistusta ja masennusta. Mie mieluummin annan balsamia haavoille, Annala toteaa.

Molemmat bändit ovat myyneet noin 100 000 levyä. Mokomalla on viisi kultalevyä, Stam1nallakuusi, jokaisesta albumista ja lisäksi yksi platina. Molemmilla on tänäkin vuonna musiikkialan Emma-palkintoehdokkuuksia. Stam1nan viimeisin albumi Nocebo on lisäksi ehdolla jopa 25 000 euron Teosto-palkinnon saajaksi. Ehdokkaat julkistettiin tiistaina.

Lue seuraavaksi