1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaistutkimus: Avioliitto suojaa sydänkohtaukselta

Laajan tutkimuksen mukaan sinkkuna elävillä miehillä ja naisilla on kaikissa ikäryhmissä naimisissa olevia suurempi riski saada sydänkohtaus ja kuolla siihen. Yksi selitys erolle on, että naimisissa oleva saa kohtauksen jälkeen apua todennäköisemmin kuin naimaton.

Kotimaan uutiset
Morsian ja sulhanen hääjuhlapöydän äärellä
Mika Kanerva

Avioliitto näyttää suojaavan ihmistä sydänkohtaukselta, kertoo laaja suomalaistutkimus. European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sinkkuna elävillä miehillä ja naisilla on kaikissa ikäryhmissä naimisissa olevia suurempi riski saada sydänkohtaus ja kuolla sen seurauksena. Naimisissa olevat toipuvat sydänkohtauksesta naimattomia nopeammin.

Tutkimusta varten selvitettiin yli 15 000 äkillisestä sydänvaivasta vuosina 1993 - 2002 kärsineen 35 - 99 -vuotiaan suomalaisen tiedot. Noin puolet kohtauksen saaneista kuoli sitä seuranneen kuukauden aikana.

Tutkimuksen mukaan naimaton mies saa iästä riippumatta sydänkohtauksen 58 - 66 prosenttia todennäköisemmin kuin naimisissa oleva mies. Naimattoman naisen todennäköisyys saada sydänkohtaus iästä riippumatta on 60 - 65 prosenttia suurempi kuin naimisissa olevalla naisella.

Sinkkumiehillä riski kuolla kohtauksen jälkeen on 60 - 168 prosenttia ja naisilla 71 - 175 prosenttia naimisissa olevia verrokkejaan suurempi.

Tutkijoiden mukaan ero saattaa selittyä esimerkiksi avioliitossa olevien terveellisemmillä elämäntavoilla, suuremmilla käytettävissä olevilla varoilla ja suuremmalla tukiverkostolla. Avun saaminen sydänkohtauksen jälkeen saattaa myös olla sidoksissa siviilisäätyyn. Naimissa olevalla on todennäköisemmin joku, joka hälyttää apua ja aloittaa elvytyksen.

- Naimattomien on todettu kärsivän useammin masennuksesta ja aiempien tutkimusten perusteella masennuksella vaikuttaa olevan vaikutusta sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaan kuolleisuuteen, sanoo tutkimusta johtanut Aino Lammintausta Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi