Vartija joutuu rikospaikalle usein ennen poliisia

Kokemattomalle vartijalle ammattirikolliseen törmääminen voi olla riski. Osa vartijoista saattaa toimia vain viikon koulutuksella.

Kotimaa
Vartija rullaportaissa
Anssi Nikkilä / Yle

Kun jossain rysähtää, paikalle soitetaan usein poliisi ja vartiointiliike. Poliisin paikalletulo kestää saattaa hyvinkin paljon paikan sijainnista riippuen. Usein paikan päällä ensimmäisenä onkin kohteessa toimiva vartija.

Näin kävi myös Kuopion keskiviikkoisessa koruryöstössä kauppakeskus Minnassa.

- Vaikka yhteiskunnallisessa työnjaossa vakavaan rikollisuuteen hälytysluontoisen vasteen antaminen kuuluu poliisille, niin näin tilanne käytännössä usein menee, Kuopion vartiointipalvelun toimitusjohtaja Mika Kolehmainen toteaa.

Kolehmainen arvioi, että esimerkiksi Kuopiossa vartiointipalvelun vasteaika on viitisen minuuttia poliisia lyhyempi. Jatkossa tilanne voi ainakin keskustan alueella muuttua, silllä poliisi aikoo jalkautua sinne voimakkaammin.

Sankaria ei kannata leikkiä

Vartijoiden valmius toimia tositilanteessa voi vaihdella suuresti. Väliaikaiseksi vartijaksi pääsee edelleen vaivaisella viikon koulutuksella; tällaisia toimii jonkin verran esimerkiksi kausityöntekijöinä.

- Toisessa ääripäässä voi olla erikoisammattitutkinnon suorittanut kokenut vartija joka on hyvässä fyysisessä kunnossa ja hyvinkin kykenevä suojelemaan, Kolehmainen vertaa.

Vartiointitehtävissä Kolehmainen korostaa aina tapauskohtaista arviointia ennen tilanteeseen puuttumista.

- Jos vartija itse tiedostaa oman ammattitaitonsa ja omat toimintamahdollisuutensa ja osaa pidättäytyä toimenpiteistä, riskiä ei ole. Eli sankaria ei kannata leikkiä.

Jos vartija itse tiedostaa oman ammattitaitonsa ja omat toimintamahdollisuutensa ja osaa pidättäytyä toimenpiteistä, riskiä ei ole.

Mika Kolehmainen

Korut paremmin turvassa kuin kodit

Vartiointitoiminta on Suomessa lisääntynyt viime vuosina paljon. Puhutaan jo, että kunnan pitäisi ostaa vartiointipalveluita, koska poliisin tulossa kestää niin kauan. Edes Kolehmainen ei varauksetta kannata ajatusta.

- Ei vartiointi ole mikään patenttiratkaisu. Mutta jos riskit punnitaan tarkkaan ja uskotaan, että siitä voidaan saada etua, niin miksipä ei.

Rikoksen tekijät Kolehmainen jakaa kolmeen ryhmään. Satunnaisiin tekijöihin, jotka esimerkiksi ravintolasta palatessaan rikkovat toisen omaisuutta, taparikollisiin jotka tekevät rikoksia usein mutta harvoin onnistuvat kovin hyvin sekä ammattirikollisiin, jotka usein ovat ulkomaista alkuperää.

Rikoksiin varautuminen näkyy nykyisin esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa, joissa kassassa pidettävät varat on laskettu minimiin. Korualalla ollaan varpaillaan, koska tiskissä täytyy jatkuvasti pitää pientä arvotavaraa.

Kolehmainen pitää koruliikemurtojen yleistymistä kuitenkin epätodennäköisenä, sillä ne vaativat tarkkaa suunnittelua ja edelleenjakelukanavien hallintaa.

- Sen sijaan asuntomurrot ovat lisääntyneet - jopa niin kutsutut kuumat murrot, joissa asukkaat ovat kotona. Ne tapahtuvat usein lähellä taparikollisten omia asuinseutuja, joten he pystyvät myös vaikuttamaan niihin - se on rikollisuutta jonka he klaaraavat.

Kauppakeskus Minna ei ole Kuopion Vartiointipalvelun kohde.