Hyppää sisältöön

Suojelupoliisi: "Jyväskylän kaltainen isku ei yllätys"

Suojelupoliisi ei ota kantaa äärioikeiston tekemäksi epäillyn väkivallanteon motiiviin ennen tutkinnan valmistumista.

Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei ole yllättynyt Jyväskylässä keskiviikkona tapahtuneen kaltaisesta iskusta.

Ryhmä miehiä yritti tunkeutua väkivaltaisesti äärioikeistosta kertovan kirjan esittelytilaisuuteen, ja yhteenotossa puukotettiin tapahtuman järjestyksenvalvojaa.

- Tämän kaltainen tilanne ei välttämättä tullut yllätyksenä. Lisääntynyt vastakkainasettelu erilaisten ryhmien välillä Suomessa on ollut jossain määrin nähtävissä, Portaankorva sanoo.

Suojelupoliisi ei kommentoi Jyväskylän väkivaltaista välikohtausta ja teon motiivia tarkemmin ennen tutkinnan etenemistä.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorvan mukaan tutkinnan tulosten perusteella suojelupoliisi muokkaa uhka-arviotaan ja kohdistaa tiedusteluaan ja tiedonhankintaansa.

Koivulaakso: Ilmiötä vähätelty

Jyväskylässä riehuneiden henkilöiden epäillään olevan lähellä äärioikeistolaista Suomen Vastarintaliikettä.

Suomen Vastarintaliike on sisäministeriön katsauksen mukaan mahdollisesti vaarallinen organisoitu, demokratianvastainen ja militantti liike. Järjestö on pieni, mutta sen arvioidaan voivan aiheuttaa paikallisia turvallisuusuhkia.

Jyväskylän välikohtausta on pidetty hyökkäyksenä ilmaisunvapautta vastaan. Väkivallan kohteeksi joutuneessa tilaisuudessa käsiteltiin "Äärioikeisto Suomessa" -kirjaa, jonka kirjoittajiin kuuluvaa Dan Koivulaaksoa pahoinpideltiin jo viime kesänä.

- He haluavat tehdä aseellista väkivaltaa osana politiikan tekoa. Ja tätä ilmiötä on vähätelty Suomessa, Koivulaakso toteaa.

Koivulaaksoa päin sumutettiin kaasua Oulussa. Lisäksi kesällä 2010 hyökättiin Pride -kulkuetta vastaan Helsingissä ja kokoomusvaikuttaja pahoinpideltiin Oulussa ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.

Suomessa muutamia äärioikeistolaisia ryhmiä

Suomessa on muutamia äärioikeistolaisia ryhmiä, joiden toiminta on jonkin verran aktivoitunut viime vuosina.

- Paikallisella tasolla toimii joitakin skinhead-ryhmiä, joilla voi olla rasistista ja äärioikeistolaista ideologiaa taustalla, kertoo sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä.

- Lisäksi on Suomen Vastarintaliike, mikä on meilläkin mainittu esimerkkinä organisoidummasta ryhmittymästä, mutta sekin on suhteellisen pieni, Mankkinen jatkaa.

Suomessa ollaan vasta nyt heräämässä ääriliikkeiden harjoittaman väkivallan uhkaan. Valtioneuvosto päätti viime kesänä toimenpideohjelmasta väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemiseksi.

Sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen, sanoo ettei varautumiselle ole ollut aiemin tarvetta.

- Tämän tyyppinen väkivalta on ollut viime vuosikymmeninä kaiken kaikkiaan aika vähäistä ja sen takia systemaattiseen ennaltaehkäisevään työhön ei ole tätä ennen lähdetty.  

Sisäministeriön työn tulos on ollut muun muassa se, että ääriliikkeistä julkaistaan nyt tilannekatsauksia. Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun on puolestaan perustettu monialaiset työryhmät puuttumaan ongelmaan.    

.
.