Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön sokerivero?

Sokeriverotusta pohtiva työryhmä pitää nykyistä makeisveroa toimivana ja tehokkaana. Oletko samaa mieltä? Pitäisikö tuotteita sinun mielestäsi verottaa niiden sokeripitoisuuden mukaan?

Keskustelu (Suora linja)
Irtokaramelleja lajittelijassa.
Timo Ikonen / Yle

Sokerin verotusta pohtinut työryhmä on päätynyt siihen, että nykyinen makeisvero on toimiva ratkaisu. Makeisveron laajentaminen sokeriveroksi ei ole työryhmän mielestä aiheellista.

Nykyistä makeisveroa voitaisiin työryhmän mukaan kuitenkin laajentaa koskemaan myös sokeri- ja suklaapäällysteisiä keksejä.

Loppuviikosta julkistetussa raportissa esitellään kolme mallia sokeria sisältävien tuotteiden verottamiselle. Vaihtoehdot ovat kokonaissokeripitoisuuteen perustuva sokeriveromalli, nykyisen kaltainen makeisveromalli sekä näiden yhdistelmä. Yhdistelmämallissa veroa kannettaisiin sokeripitoisuuden mukaan portaittain, mikä kannustaisi valmistajia vähentämään elintarvikkeiden sokeripitoisuutta.

Mikä olisi sinun mielestäsi paras tapa verottaa sokeria sisältäviä tuotteita? Pidätkö nykymallia hyvänä vai pitäisikö sokeria verottaa tiukemmin?