1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaskelotin suolistoeritteestä tarjottu kymmeniä tuhansia

Kaskelotin jätösten löytyminen rannalta on osoittautumassa rahasammoksi brittimiehelle.

Ken Wilman kimpale ambraa kädessään - vierellä Madge-koira. Kuva: Nigel Slater / AFP / Lehtikuva

Voimakastuoksuinen, kaskelotin suoliston sivutuotoksena syntyvä erite on paljastumassa pieneksi lottovoitoksi brittiläiselle miehelle.

50-vuotias Ken Wilman ulkoilutti Madge-koiraansa Morecamben rannalla pohjoisessa Englannissa, kun he löysivät jalkapallon kokoisen keon ambraa, kaskelotin suolistosta erittyvää tuoksuvaa ja vahamaista ainetta.

- Koira ei jättänyt sitä rauhaan. Nostin sen ylös ja se haisi hirveälle, joten kopautin sitä kävelykepilläni ja pieni pala siitä irtosi, Wilman kertoi Sky Newsin haastattelussa.

- Jätin molemmat palat rannalle, mutta takaraivossani kolkutti, että se saattaisi olla jotain hyvin erityistä, hän jatkoi.

Google-haun perusteella Wilman tajusi, että Madge oli löytänyt ambraa, joka voi olla hyvinkin arvokasta. Wilman ajoi heti takaisin rannalle hakemaan ambran itselleen.

Kaskelotin suolistoerite ambra on arvotavaraa, sillä Wilmanille on jo tarjottu 50 000 punnan eli vajaan 60 000 euron summaa eritekeosta.

Kallista kolesterolia

Ambra on kolesterolin kaltaista ainetta, jota syntyy kaskelotin suolistossa. Kaskelotin pääravintoa ovat mustekalat, joiden suussa on kaksi papukaijannokkaa muistuttavaa vahvaa kitiinileukaa.

Kun tällainen "nokka" tarraa kaskelotin suolistoon, alkaa sen ympärille muodostua tahmeaa, rasvaista, kolesterolin kaltaista ainetta.

Biologinen syy ambran syntymiselle saattaa olla valaan vatsan ja suoliston suojeleminen haavaumilta. Sitä kuitenkin tapahtuu vain yhdessä valaassa sadasta.

Aines poistuu kaskelotista ilmeisesti ulosteen mukana - yksikään tutkija ei ole vielä todistanut ambran ulostamista tai oksennusta, joten tarkkaa varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Vettä kevyempänä ambra kypsyy meressä ja muuttuu tahmeasta mustanruskeasta massasta vihertäväksi, vahamaiseksi ja kiiltäväksi köntiksi.