1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyväskylän puukotuksesta järkyttyneet kansanedustajat toivovat presidentiltä avauksia

Kansanedustajan mielestä iskun takana on nuorten toimettomuus. Presidentin tulisi herättää keskustelua asioista, joista muut haluavat vaieta.

Kotimaan uutiset
Kahakanjälkeisiä sirpaleita käytävän lattialla
Yle

Heikki Autto (kok.) pitää äärioikeiston tekemäksi epäiltyä iskua hirveänä. Annika Saarikko (kesk.) toivoo presidentiltä keskustelunavauksia ja Silvia Modig (vas.) vahvaa kannanottoa. Kansanedustajat ovat A-studio: Streamin vieraina perjantaina klo 21 TV1:llä. Saarikko kokee tapauksen pelottavana ja outona.

  • Ensimmäistä kertaa ajattelin, että pitääkö tässä alkaa pelätä.
Hänen mielestään tapauksessa on huolestuttavaa se, että ensimmäistä kertaa väkivalta sekoitettiin politiikkaan.

Modig toivoo presidentin ottavan vahvasti kantaa asiaan.

- Väkivalta rasististen ja tuhoavien aatteiden edistämiseksi ei kuulu moniarvoiseen yhteiskuntaan, Modig sanoo. Autto arvelee, että Jyväskylän iskun takana on nuorten toimettomuus.

  • Jos nuorilla on mielekästä tekemistä, he tuskin ajattelevat, että ”minne sitä lähtisi tänä iltana puukon kanssa rettelöimään”.
Hänen mielestään presidentti Sauli Niinistö on jo ottanut tapaukseen aiemmin kantaa tuomalla esiin nuorisotyöttömyyttä sekä syrjäytymistä. Saarikko ei usko, että presidentti pystyisi estämään vastaavia tapauksia. Hänen mukaansa se on liian suuri vastuu yhdelle ihmiselle. Sen sijaan presidentin tulisi herättää keskustelua asioista, joista muut haluavat vaieta.
  • Arvojohtajan tehtävässä varataan aikaa hiljaisten signaalien kuulemiseksi, Saarikko sanoo.
Pääministeri Jyrki Katainen otti torstaina kantaa puukotukseen verkkosivuillaan. Suomalaisessa keskustelukulttuurissa äärimmäiset mielipiteet ovat yleistyneet, Katainen sanoo. Pääministerin mukaan jokaisella on vastuu vihanlietsontaan puuttumisesta. Annika Saarikko, Heikki Autto ja Silvia Modig (vas.) ovat A-studio: Streamin vieraina perjantaina 1.2. kello 21. Lähetyksessä keskustellaan Jyväskylän puukotuksen lisäksi myös siitä, mikä on presidentin tehtävä Suomessa.

Lue seuraavaksi