SaiPa-hitti syntyi vartissa

SaiPan tunnuslaulu on Lätkä lentää on hurmannut SaiPa-kannattajia jo 1980-luvun alkupuolelta alkaen. Laulun sanoittajalta Heikki Hopposelta meni sanoittamiseen vartti.

urheilu
Lappeenrantalaisen jääkiekkojoukkue SaiPan Lätkä lentää -kannustuslaulun on sanoittanut Heikki Hopponen.
SaiPan tunnuslaulu on Lätkä lentää on hurmannut SaiPa-kannattajia jo 1980-luvun alkupuolelta alkaen. Laulun sanoittajalta Heikki Hopposelta meni sanoittamiseen vartti.

SaiPa, SaiPa tää on SaiPa; yksi idän ihmeistä. Saipa, SaiPa tää on SaiPa, hurja joukko kiekkopiireistä.

Näin alkaa legendaarinen Lätkä lentää -kappale, jonka Erkki Liikanen levytti vuonna 1981. Laulun on säveltänyt ja sovittanut Heikki Annala. Sanat on tehnyt lappeenrantalainen Heikki Hopponen.

1980-luvun alkupuolella joillakin jääkiekkojoukkueilla oli jo oma kannatuslaulunsa, mutta ei läheskään kaikilla. Heikki Hopponen kertoo, että SaiPan silloinen toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Rantsi halusi, että SaiPallakin pitää olla oma kannatuslaulu.

Sirkka-Liisa Rantsi järjesti 1980-luvun alussa SaiPa-laulun sanoituskilpailun. Rantsin mielestä kilpailuun ei kuitenkaan tullut tarpeeksi hyviä sävellyskelpoisia sanoituksia.

- Ossi Meilahden sanoitus oli ollut siihen mennessä paras, muistelee Hopponen.

Heikki Hopponen kertoo, että hän oli Lappeenrannan pursiseuran kekkereihin tehnyt erilaisia päivänpolttavia pilkkarunoja. Sirkka-Liisa Rantsi tunsi Hopposen pursiseurasta, soitti hänelle ja pyysi tekemään sanoituksen.

- Makasin kotona sohvalla ja täyttelin Anna- tai Me naiset -lehden ristikkoa. Ristikon vieressä oli sellainen valkea pläntti. Varttitunnin ruuvasin siihen sanoja ja seuraavana aamuna vein sanat SaiPan toimiston postilaatikkoon.

Heikki Annala soittaa

Heikki Annala (1934 - 1995) oli tunnettu suomalainen iskelmäsäveltäjä, sovittaja, kontrabasisti ja Yleisradion musiikkitoimittaja.

- Jonkin ajan kuluttua Heikki Annala soitti minulle ja sanoi, että hän säveltää näistä sanoista laulun.

Levyn taustalle koottiin bändi helsinkiläisistä muusikoista. Ennen nauhoitusta Heikki Annala ehdotti, että levyn toiselle puolelle tulee Lätkä lentää -laulusta instrumentaaliversio. Sen soittaakin levyn B-puolella kitarataiteilija Taisto Wesslin.

Erkki Liikanen valikoitui laulajaksi

Lätkä lentää -laulun esittää iskelmälaulaja Erkki Liikanen. Hän muistaa vielä varsin hyvin, miten hän päätyi Lätkä lentää -laulun esittäjäksi.

- Me olimme Lappeenrannassa Patriassa bändin kanssa keikalla tai ainakin oltiin yötä siellä. SaiPan toiminnanjohtaja tiesi, että olin aikoinaan asunut Lappeenrannan Lamposaaressa. Hän tuli juttusille ja kysyi, että muisteltaisiinko vähän laulun merkeissä SaiPaa. Minä sanoin siihen, että ilman muuta, kertoo nykyisin Tammelassa asuva Erkki Liikanen.

Liikanen muistelee, että jo Patriassa kasettisoittimesta kuunneltiin jonkinlainen demoversio laulusta. Levyllä oleva Lätkä-Lasset on Erkki Liikasen mukaan taustakuoro, jolle keksittiin leikkisä nimi.

Sanoittaja Heikki Hopponen muistelee, että alun perin esittäjävaihtoehtoja oli useitakin.

- Alun perin Heikki Annala olisi tarjonnut esiintyjäksi jotain humppaorkesteria, kenties Tulipunaruusuja tai sitten Erkki Liikasta.

- Itse olin sitä mieltä, että Erkki Liikanen ehdottomasti, sanoo Hopponen. Tosin Tulipunaruusutkin olisi voinut olla hyvä, koska humppa oli siihen aika erittäin suosittua.

Lisää sanoituksia olisi pöytälaatikossa

Heikki Hopponen kertoo, että oma pöytälaatikko on pullollaan sanoituksia. Lätkä lentää on ainoa, mikä on levytetty. Palkkioksi sanoituksesta Heikki Hopponen sai kausikortin ja kolme vapaalippua.

- Olen ylpeä tästä levystä, toteaa Heikki Hopponen lopuksi.

Alkuperäinen Erkki Liikasen esittämä Lätkä lentää -laulu soi Lappeenrannan Kisapuiston jäähallissa aina ennen SaiPan ottelun alkua ja voitto-ottelun jälkeen. Otteluiden aikana soi Osmo's Cosmos -yhtyeen vuonna 2008 levyttämä versio.