Lassila&Tikanojan tutkinta laajeni - aiempaa toimitusjohtajaa epäillään rikoksista

Pörssiyhtiö Lassila&Tikanojan ylityöjutun rikostutkinta on laajentunut. Yle Uutisten tietojen mukaan yhtiön edellistä toimitusjohtajaa Jari Sarjoa epäillään työsuojelurikoksista. Yhteensä epäiltyjä on yli kaksikymmentä. Yhtiön nykyistä toimitusjohtajaa Pekka Ojanpäätä ei epäillä rikoksista.

Kotimaa
Lassila & Tikanoja snow mover
Lassila & Tikanoja selittää suuria ylityötuntien määriä mm. viime talven runsaalla lumentulolla.Lassila & Tikanoja

Yle Uutiset kertoi jo viime kesänä, että yksi Suomen suurimpia ympäristö- ja kiinteistöyhtiöitä Lassila&Tikanoja joutui työsuojeluviranomaisten tarkastuksen kohteeksi. Etelä-Suomen Aluehallintoviraston tarkastuksessa kävi ilmi, että yhtiössä on tehty roimia ylitöitä.

Pian työsuojeluviranomaisten tekemän tarkastuksen jälkeen myös poliisi aloitti rikostutkinnan pörssiyhtiö Lassila&Tikanojassa. Poliisi on nyt saanut tutkintansa valmiiksi. Alkuun poliisi epäili kiinteistöyksikön työntekijöiden lähintä työnjohtoa rikoksista. Tutkinta on kuitenkin nyt laajentunut, ja poliisin rikospäilyt kohdistuvat yhtiön ylimpään johtoon.

Yle Uutisten tietojen mukaan poliisi epäilee työsuojelurikoksista ja työaikarikkomuksesta Lassila&Tikanojan

Tutkinnan perusteella näyttää siltä, että Lassila&Tikanojassa ei ole ollenkaan valvottu ylitöiden tekemisiä.

edellistä toimitusjohtajaa Jari Sarjoa.

- On päivänselvää, että kiistän rikosepäilyt. Niissä ei ole minun mielestäni mitään perää, sanoo Lassila&Tikanojan entinen toimitusjohtaja Jari Sarjo Yle Uutisille.

Yhtiön nykyistä toimitusjohtajaa Pekka Ojanpäätä ei epäillä rikoksista. Poliisi ei ylimmän johdon rikosepäilyjä kommentoi. Poliisi kuitenkin vahvistaa, että tutkinta on laajentunut ja epäiltyjen määrä on kasvanut.

Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkosen mukaan yhtiöön kohdistuva rikostutkinta on harmillinen.

- Yhtiössä on tehty laittomia ylitöitä, sitä ei käy kiistäminen. Olemme kuitenkin tehostaneet ylitöiden valvontaa, ettei vastaavanlaisia tapahtuisi jatkossa, kertoo Mikkonen.

Poliisi: Ylitöitä tehnyt työntekijä on ollut töissä oikeastaan koko ajan

- Me epäilemme yli kahtakymmentä henkilöä rikoksista. Tutkinnan perusteella näyttää siltä, että Lassila&Tikanojassa ei ole ollenkaan valvottu ylitöiden tekemisiä. Ylitöitä on tehty pääosin yhtiön kiinteistöyksikössä ja myös siivousyksikössä, sanoo Yle Uutisille talousrikosyksikön johtaja Ilkka Koskimäki Helsingin rikospoliisista.

Poliisi epäilee, että yhtiössä on tehty todella suuria ylitöiden ylityksiä. Yksittäisen kiinteistöyksikössä toimineen henkilön ylityöt ovat olleet jopa 1 000 tuntia vuodessa.

- Tällainen henkilö on ollut töissä oikeastaan koko ajan, toteaa talousrikosyksikön johtaja Ilkka Koskimäki Helsingin rikospoliisista.

Poliisi ei epäile rikoksesta niitä henkilöitä, jotka ylityötä ovat tehneet. He ovat tehneet ylityöt vapaaehtoisesti. Rikoksista epäillään kiinteistö- ja siivousyksikön työnjohtoa sekä heidän esimiehiään.

Lassila&Tikanojan rikostutkinta on nyt loppulausunnoilla. Se siiirtyy syyteharkintaan lähiviikkojen aikana.