1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkapöpö voi olla aikapommi

Kasvava ulkomaanmatkailu lisää suomalaisten riskiä sairastua eksoottisiin tauteihin. Suomessa harvinaiset sairaudet eivät kuitenkaan ole suurin terveysriski ulkomailla.

Kotimaan uutiset
Kuvassa mies kävelee vesirajassa hiekkarannalla Gran Kanarialla Las Palmasissa.
Anssi Leppänen / Yle

Infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun sosiaali- terveydenhuollon kuntayhtymästä pitää vain ajan kysymyksenä, milloin antibiooteille vastustuskykyiset pöpöt yleistyvät Suomessa. Tähän mennessä tällaisista ulkomaan tuliaisista on vain satunnaisia havaintoja.

Koukkari ei halua ottaa kantaa, pitäisikö matkakohteita valittaessa ottaa huomioon terveysriskit, mutta myöntää kohteiden väliset erot.

Biolaboratorio luonnossa

- Esimerkiksi Intiassa on paikkoja, joissa tiheään asutuilla alueilla toimii antibioottitehtaita, jotka laskevat jätevetensä ympärillä oleviin vesistöihin. Siinä syntyy automaattisesti jättikokoinen biolaboratorio, joka jalostaa hyvin vastustuskykyisiä bakteereja.

- Näiden bakteerien kyky aiheuttaa tauteja ei ole sen kummempi kuin muiden pöpöjen, mutta ongelma syntyy siitä, ettei niihin välttämättä pure mikään hoito.

Salakavala matkatuliainen

Vastustuskykyinen bakteeri saattaa pesiytyä salakavalasti matkustajan suolistoon aiheuttamatta mitään oireita. Tauti voi puhjeta myöhemmin tai vasta siinä vaiheessa, kun pöpö on siirtynyt jo seuraavalle ihmiselle.

Koukkari suosittelee, että jokainen ulkomaanmatkaa suunnitteleva kansalainen käy hyvissä ajoin tutustumassa Terveyden ja hyvinvoinin laitoksen nettisivuilla olevaan matkailijan terveysoppaaseen (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyy maakohtainen luettelo esimerkiksi rokotussuosituksista.

Lue seuraavaksi