Ylämaan Pyrkijät - vireä ysikymppinen

Perinteinen yleisseura pitää yllä entisen kunnan identiteettiä. Seuralla on edelleen yli 600 jäsentä.

Ylämaa
Ylämaan Pyrkijät Tanhuvaarassa
Jarmo Piispanen

Pitkä matka on kuljettu Ylämaalla siitä, kun 28.1.1923 Antti Hämäläisen taloon oli kutsuttu nuoria miehiä urheiluseuraa perustamaan. Ja syntyihän se: Ylämaan Pyrkijät. Samalla suunniteltiin lippukin, joka on käytössä edelleen.

- Matkan varrella on seuraa edustanut iso nippu hienoja urheilijoita. Ensimmäinen maaotteluedustus oli Falunissa 1938, kun Kälviäisen Reino hiihti Suomen väreissä, muistelee puheenjohtaja Jarmo Piispanen.

Kälviäisen MM-hiihtojen edustus samana vuonna lasketaan seuran historian ehdottomiin huippuhetkiin. Ennen sotia Ylämaan Pyrkijöistä hiihtoeliittiin nousivat myös Akseli Vanhoja, Alfred Tilli ja Toimi Hämäläinen.

Menestystä on tullut vuosien varrella hiihdon lisäksi niin yleisurheilussa kuin suunnistuksessakin.

Tällä hetkellä seuran kirkkaimpana tähtenä kiiltelee Taru Turkia, jonka kaapista löytyy nuorten sm-mitaleita moukarinheitosta.

Ylämaalaisuus säilyy seurassa

Vahvaksi yleisseuraksi profiloitunut Pyrkijät on varsinkin Ylämaan kuntaliitoksen jälkeen merkittävässä roolissa paikallisen identiteetin vaalijana. Seuran lajivalikoimaan kuuluvat hiihto, suunnistus, yleisurheilu ja erilaiset palloilut.

- Kyllä meillä ylämaalaisuus on iso osa toimintaa. Silloin kun liityttiin Lappeenrantaan, niin erilaisia uhkakuvia kyllä maalailtiin, mutta ei tässä ole käynyt meille kuinkaan, naurahtaa Piispanen.

- Kaupungin liikuntatoimenkin kanssa ovat asiat sujuneet erinomaisesti ja luulen, että tämä ylämaalaisuuden arvo on oivallettu myös Lappeenrannassa.

Ylämaan Pyrkijät juhlii 90-vuotista taivaltaan sunnuntaina 3. helmikuuta. Ylämaan koululla vieraana on olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi.