TeliaSonera: Ei lahjontaa tai rahanpesua

Yhtiön teettämä selvitys kuitenkin ruoskii yhtiön omaa toimintaa varsinkin siitä, että Uzbekistanin lisenssihankinta sujui laput silmillä.

Ulkomaat
Biörn Riese.
TeliaSonera-raportin teki ulkopuolinen selvitysmies Biörn Riese.Yle

TeliaSoneran toimia tarkastelleen selvityksen mukaan ei voida osoittaa, että yhtiö olisi syyllistynyt lahjontaan tai rahanpesuun.

Samalla raportissa kuitenkin todetaan, ettei poliisin tutkimia epäilyjä rikoksesta voida poissulkeakaan. Poliisi tutkii mm. korruptioepäilyjä.

Asianajotoimisto on selvittänyt TeliaSoneran pyynnöstä, syyllistyttiinkö Uzbekistanin-toimilupien hankkimisessa korruptioon, kuten julkisuudessa on väitetty.

Lisenssit TeliaSoneralle myi veroparatiisiyhtiö Takilant, jolla on tiettävästi läheinen suhde Uzbekistanin diktaattorin Islam Karimovin perheeseen. Takilantin kerrotaan pyytäneen ja saaneen lahjuksia TeliaSoneralta.

Raportin mukaan ei voida varmuudella sanoa, onko liikkunut raha sisältänyt etuutta, toisin sanoen lahjusta.

Uzbekistan lukeutuu maailman korruptoituneimpiin maihin.

- Korruptiolle ei ole tarkkaa määritelmää, huomautti raporttia johtanut Björn Riese tiedotustilaisuudessa.

- Tämä raportti ei ota kantaa siihen, olisiko TeliaSonera saanut ryhtyä liiketoimiin Uzbekistanissa.

Asiasta on käynnissä myös poliisin rikostutkinta, joka saattaa kestää vielä pitkään. Rikostutkinnassa epäiltyinä on kuultu kahta TeliaSoneran johtajaa, joista toinen on yhtiön johtoryhmään kuuluva Tero Kivisaari. TeliaSonera ei ole vahvistanut epäiltyjen nimiä.

Asianajotoimiston selvityksen materiaalina on ollut muun muassa huimat 40 000 sähköpostia ja 35 henkilön haastattelut. Vaikka raportti säästää TeliaSoneran ilmiselvältä lahjonnalta tai rahanpesulta, kritiikkiäkin se sisältää.

TeliaSoneran olisi raportin mukaan pitänyt olla tarkemmin selvillä siitä, mitä tapahtuu. Yhtiössä olisi pitänyt käydä perusteellista keskustelua Uzbekistanin korruptoituneisuudesta ja liiketoiminnasta itsevaltaisen hallitsijaperheen kanssa. Teleyhtiön olisi raportin mukaan pitänyt olla paremmin kärryillä siitä, miten Takilant hoiti sille lisenssit Uzbekistaniin. Kyse on Biörn Riesen mukaan yhtiön omien eettisten sääntöjen vastaisesta toiminnasta.

- Tällä tavalla toimimista Telia ei voi jatkaa, Riese sanoo.