200 litraa kofeiinijuomia - luulisi pysyvän hereillä

Suomalainen lipittää kofeiinipitoisia juomia ison kylpyammeellisen verran vuodessa. Piristystä kaipaava voi nauttia kofeiininsa myös aivan toisin kuin juoma-astiasta.

Kotimaa
Kofeiinipitoisten juomien kulutus Suomessa -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Nukuttaako? Eikö ajatus kulje? Onko nuutunut olo? Jos vastasit myöntävästi, olet luultavasti ainakin harkinnut piristävän juoman ryystämistä. Itse asiassa olet tilastojen valossa ehtinyt jo kumota tänään kurkkuusi vaikka mitä.

Suomalaisten maine kahvinjuojina tunnetaan. 800 mukillista vuodessa joka asukasta kohden on paljon. Ämpäritolkulla kuluu silti muitakin marketista ostettavia virkistyksiä: teen, kolajuomien ja energiajuomien kysyntä on melkoista, kun huomioidaan, että rajalliset käyttäjäkunnat juovat pääosan kansan kokonaiskulutuksesta.

Energiajuomien haitat ovat puhuttaneet pitkään. Huoli perustuu kuitenkin enemmän kohderyhmän nuoreen ikään kuin varsinaisesti juoman vahvuuteen. Ikärajallisuuden puolesta on vireillä kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun).

Kofeiininhimoisen ei tarvitse nykyään tyytyä virvokehyllyihin tai kupilliseen kuumaa. Suklaan lisäksi markkinoilla on geelejä, purukumeja, patukoita ja pastilleja. Kofeiinia on vaikuttavana ainesosana myös miltei 90 ravintolisässä.

Aika näyttää, ajaudutaanko Suomessa kohti Yhdysvaltain tilannetta, jossa kuluttaja saa elimistöönsä aimo annoksen kofeiinia myös sumuttamalla sitä suuhunsa tai asettamalla energialiuskan kielelleen.

Lisäys 12.2. klo 9.50: Kofeiinipitoisten juomien kulutusmäärien laskennassa on käytetty juomateollisuudesta saatuja lukuja sekä Väestörekisterikeskuksen Suomen väkilukua tammikuulta 2013.

Tietoja ovat antaneet Elintarviketurvallisuusvirasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Elintarviketeollisuusliitto, Paahtimoyhdistys, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Olvi ja SOK.