Hyppää sisältöön

Asuntovelallinen, valmistaudu kissanpäiviesi päättymiseen – talous elpyy

Ennustajien kristallipalloissa näkyy erilaisia, mutta niin samanlaisia näkymiä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Asuntolainojen suosituin korko eli 12 kuukauden euribor on ollut nousussa joulukuun puolivälistä saakka. Tämän ovat varmasti huomanneet tarkkasilmäiset asuntovelalliset.

Pitkään ovat ihmiset saaneet nauttia matalista korkoista, mutta alkavatko velallisen hullut vuodet olla takana päin ja dottaako edessä tiukka suunnitelmatalous?

Toimitusjohtaja Heikki Suutala, POP Pankki

Suutala kehottaa vielä seuraamaan markkinoiden tilannetta, eikä suurempia johtopäätöksiä kannata ainakaan vielä tehdä.

- Mielikuva- ja henkisellä tasolla voi olla mietintöjä, nousevatko korot vai laskevatko, mutta liikahdukset ovat olleet pieniä. Kuvittelisin, että suurin osa yksityisasiakkaista ei noteeraa näitä koron vaihteluita oikein miksikään.

Toimitusjohtaja Suutala muistuttaa, että kaikkien pankkien viesti on ollut, että jokainen päivä on lähempänä sitä, kun korot selvästi nousevat.

- On hyvin mahdollista on se, että korot lähtevät hiljalleen nousemaan. Kaikki on mahdollista. Vaikka mentäis kahden prosentin tasolle, niin se on edelleen kuluttajalle edullinen korko. Viimeksi kun oltiin korkeilla tasoilla, niin oltiin neljän ja viiden prosentin luokassa.

Jokainen päivä on lähempänä sitä, kun korot selvästi nousevat

Heikki Suutala

Ekonomisti Pasi Sorjonen, Nordea

Nordea käyttää ennustuksessaan kolmen kuukauden markkinakorkoa. Siitä voi päätellä, että asuntovelallisen ei kannata vielä alkaa ottaa lisähappea: kesäkuun lopussa korko olisi 0,2 prosenttia eli likimain sama kuin nyt ja kuluvan vuoden lopussa korko nousisi 0,5 prosenttiin. Vasta vuoden 2014 loppupuolella saatettaisiin nähdä suurempaa liikettä asteikossa. Nordea ennustaa kolmen kuukauden koroksi tuolloin 1,2 prosenttia, mikä on korkeampi luku kuin markkinoiden odotus.

Ekonomisti Sorjonen varoittaa asuntovelallisia myös ennustettua nopeammasta korkojen noususta.

- Se kertoo siitä, että taloudessa on saatu vähän hyviä uutisia ja nopeampikin korkojen nousu on toki mahdollista. Fiksun kuluttajan kannattaa varautua korkojen nousuun hyvissä ajoin.

Pääekonomisti Timo Tyrväinen, Aktia

Kokenut taloustietäjä Tyrväinen toistaa tuttua mantraa: maksakaa velkaa nyt pois, kun korko on halpaa.

- Korkojen tasot ovat niin järjettömän matalat, että pienetkin muutokset näyttävät siltä, että ohhoh, siellä on tapahtunut selvä käänne. Normaalioloissa tämä muutos olisi hukkunut siihen viivan paksuuteen, jolla sitä korkotasoa kuvataan.

Pienetkin muutokset näyttävät siltä, että ohhoh, siellä on tapahtunut selvä käänne.

Timo Tyrväinen

Tyrväinen ennustaa, että euribor-korot tulevat nousemaan vähitellen seuraavan vuoden aikana kohti Euroopan keskuspankin ohjauskorkoa, joka on nyt 0,75 prosenttia. Tästä huolimattakin korot ovat poikkeuksellisen matalat.

Tyrväinen sanoo, että lieväkin korkojen nousu kertoo siitä, että tietyt riskit, jotka olisivat voineet johtaa, jopa Suomessakin, taantuman syvenemiseen ja työttömyyden nousuun, ovat vähentyneet.

Hän näkee huonoja aikoja osalle velallisista.

- Niille ihmisille, jotka ovat rakentaneet taloutensa sen varaan, että korot pysyvät matalina, tämä tulee olemaan raadollista, koska lainanhoitokulut nousevat.

Pankinjohtaja Anitta Siponen, Iisalmen Osuuspankki

Helsingin pankkiviisaiden linjoilla on myös Pohjois-Savon alueen asiantuntija.

- Oma lainamäärä kannattaa mitoittaa niin, että se kestää koronnousun ja sitä vartenhan näitä säännöksiä on tullut, että 90 prosenttia voi olla korkeintaan rahoitusaste asuntolainassa, sanoo pankinjohtaja Anitta Siponen.

Hänen mukaansa on tärkeää, että keskuspankit eivät tapa pientä piristymistä ohjauskoron nostolla. Keskuspankkien viesti on ollut, että korkoa ei nostettaisi. Siponen määrittelee kompromissin, jonka kanssa moni pankkien asiakas voisi elää.

- Jos historiaa katsoo taaksepäin ja jonkinlaisen korkotason voisi tilata, niin se olisi neljän prosentin tuntumassa. Silloin tallettaja saisi korkoa säästöilleen ja lainanhoitokulut olisivat kohtuulliset.