1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Myös tuntemattomat naistaiteilijat näkyvät Hämeenlinnan Taidemuseossa

Suurelle yleisölle tuntemattomat - mutta taidehistoriallisesti merkittävät - naistaiteilijat ovat viime vuosina saaneet näyttelytilaa Hämeenlinnan taidemuseossa. Tästä näyttääkin tulleen lähes museon linja.

kulttuuri
Ihmisiä seuraamassa Eija-Liisa Ahtilan Where is Where? - Missä on missä? -videoinstallaatiota.
Ihmisiä seuraamassa Eija-Liisa Ahtilan Where is Where? - Missä on missä? -videoinstallaatiota.Pirje Mykkänen / Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto

Hämeenlinnassa on viime vuosina nostettu useita tuntemattomampia suomalaisia naistaiteilijoita suuren yleisön tietoisuuteen.

- Eihän näitä päätöksiä sukupuolen mukaan tehdä, mutta esimerkiksi Riitta Konttinen, joka on ollut meille suurena asiantuntija-apuna, on kiinnostunut erityisesti naistaiteilijoista, museon vastaava johtaja Taina Lammassaari myöntää.

Viime kesänä esitellyn hämeenlinnalaissyntyisen Hanna Rönnbergin lisäksi museolla on ollut esimerkiksi Anneli Lundénin ja Hanna Frosterus-Segerstrålen töitä.

Taina Lammassaaren mukaan monen tuntemattomamman naistaiteilijan työt ovat museoiden kokoelmien sijasta yksityisessä omistuksessa.

Töiden jäljittäminen on hidasta, mutta palkitsevaa. Oikeiden töiden löytäminen näyttelyä varten voi viedä useita vuosia.

- Meidän työmme suola on juuri se, kun pääsemme vierailemaan ihmisten kodeissa ja saavutamme luottamuksen, jota teoksen lainaaminen vaatii.

Eija-Liisa Ahtila juhlistamaan Sibeliusta

Museon ohjelmistoa valmistellaan vuosiksi eteenpäin. Sibeliuksen juhlavuonna 2015 hämeenlinnalaiset pääsevät nauttimaan ainakin nykytaiteesta. Lammassaari paljastaa, että silloin ohjelmistosta löytyy muun muassa hämeenlinnalaissyntyisen Eija-Liisa Ahtilan näyttely.

Tuula Lehtisen työ Pyhäjärvi
Nina Keski-Korpela / Yle

Videotaiteilijana kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt Ahtila valittiin aiemmin tällä viikolla taiteen määrärahoista päättävän taideneuvoston jäsenistöön. Aiemmin Ahtila on voittanut arvostetun Artes Mund -kuvataidepalkinnon sekä toiminut Venetsian elokuvajuhlien tuomaristossa.

Tämän vuoden helmikuun loppuun saakka Hämeenlinnan taidemuseo esittelee nykytaiteilija Tuula Lehtisen näyttelyäKauneudesta. Lehtisenkin näyttelystä päätettiin jo reilut neljä vuotta sitten. Hämeenlinnan jälkeen Lehtisen työt siirtyvät turkulaiseen Wäinö Aaltosen museoon.

*Sanna-Katja Pohjalahti *

Lue seuraavaksi