Tilinteon hetki koittaa, kun mittariin tulee 60 vuotta

Kuusikymppiset aliarvioivat omia taitojaan, sanoo 60-vuotiaille oman kirjan kirjoittanut Hilkka Laukka-Sinisalo. "Älä tee ittestäs numeroo" -ajattelun voisi nyt lopettaa.

ilmiöt
Kuusikymppisiä Tampereen kaupungin työntekijöitä juhlissa Raatihuoneella
Antti Eintola / Yle

Ihmisillä kertyy matkan varrella yhteisiä kokemuksia. Kaikki saavat hampaat tietyssä iässä, 20-30-vuotiaana valloitetaan maailma ja nelikymppisenä aletaan pohtia tässäkö tämä nyt oli.

Kun mittariin tulee 60 vuotta, sekin on yhteinen asia. Silloin sitä vasta alkaakin miettiä, mitä on saanut aikaan, sanoo itsekin kuusikymppinen Hilkka Laukka-Sinisalo.

Itseään vertaa ikäisiinsä ja miettii, onko omilla aikaansaannoksilla arvoa? Vieläkö voisi tehdä jotain uutta? On tilinteon aika.

Tamperelainen Laukka-Sinisalo pureutuu aiheeseen tuoreessa kirjassaan _Kuusikymppisten kirja. _Hän haluaa antaa kuusikymppisille arvon.

Arjen osaamista vaikka muille jakaa

Laukka-Sinisalo on harmissaan siitä, että ikä tarkoittaa nykyään muuttumista mitättömäksi. Entisiä isänmaan toivoja ei enää otetakaan huomioon.

Vaikka yhtä ärhäkkäästi esimerkiksi töitä ei kuusikymppisenä pysty tekemään kuin puolta nuorempana, voi aina tehdä valintoja. Ja kun valinnan on tehnyt, kannattaa paneutua siihen.

Me nykyiset kuusikymppiset helposti aliarvioimme omaa osaamistamme.

Hilkka Laukka-Sinisalo

- Minun mielestäni siinä ei ole olemassa kuin yksi ainoa este. Me nykyiset kuusikymppiset helposti aliarvioimme omaa osaamistamme, vaikka matkan varrella asioita on opittu hirveän paljon, ihmettelee kirjailija.

- Me olemme käyneet läpi kaupungistumisen, maksaneet asuntolainamme, kasvattaneet perheemme, eronneet, aloittaneet uusia suhteita ja saaneet ne ehkä jatkumaankin. Joka ikinen muutos on vaatinut osaamista.

Laukka-Sinisalo muistuttaa, että kun osaaminen on hankittu ja käytetty arkipäivässä, jää huomaamatta, että se perustuu oppimisen taitoihin.

Osa jäi aina rannalle

Kuusikymppisten kirjankirjoittanut Hilkka Laukka-Sinisalo arvelee, että osaamisen vähätteleminen juontaa juurensa suurten ikäluokkien kokoon. Osa jäi aina rannalle muun muassa korkeakouluopinnoista.

Meidät on aina pystytty korvaamaan jollakin toisella samanikäisellä.

Hilkka Laukka-Sinisalo

- Meidät on aina pystytty korvaamaan toisella samanikäisellä.

- Ja sitten tämä vanha kasvatusmentaliteetti "Älä tee ittestäs numeroo" vaikuttaa.

Laukka-Sinisalo ehdottaa, että joskus kannattaisi istua alas ystävien ja perheen kanssa ja pohtia, mikä oikeasti on tärkeää.

Hän rohkaisee kuusikymppisiä hankkimaan ystäviä laajalla haitarilla. Pikkulapsilta voi ammentaa mahtavia näkökulmia. Valaistuneilta ajatuksia tajoavat 80 - 90 -vuotiaat.