1. yle.fi
  2. Uutiset

TeliaSoneran potkittu toimitusjohtaja: "Kaduttaa"

Lars Nyberg myöntää, että teleyhtiön olisi pitänyt tutustua Uzbekistanin välikäteen paremmin - olivat kaupat lailliset tai eivät.

talous
Lars Nyberg.
Lars Nyberg TeliaSoneran tiedotustilaisuudessa Tukholmassa torstaina.Fredrik Sandberg / AFP / Lehtikuva

- Pahoittelen, että olemme joutuneet tähän tilanteeseen, sanoi hallituksen puheenjohtaja Anders Narvinger TeliaSoneran lehdistötilaisuudessa.

Tilaisuutta oli edeltänyt kovin arvosteleva korruptioraportti, jonka ruotsalainen asianajotoimisto oli laatinut TeliaSoneran pyynnöstä. Arvostelu ajoi toimitusjohtaja Lars Nybergin ulos yhtiöstä vain hetkeä ennen Anders Narvingerin puheenvuoroa.

Lehdistötiedotteessa Lars Nyberg myönsi, ettei yhtiö tehnyt riittävää selvitystä paikallisesta kumppanista Uzbekistanissa enne kuin investoi sinne. Hän perusteli lähtöään hallituksen luottamuspulalla.

Anders Narvinger.
Anders Narvinger TeliaSoneran lehdistötilaisuudessa perjantaina.Yle

- Vaikka kauppa olisi laillinen, emme olisi saaneet edetä ottamatta enemmän selvää kaupan vastapuolesta. Se kaduttaa, Nyberg kertoo.

Uzbekistanin-lisenssit TeliaSoneralle myi veroparatiisiyhtiö Takilant, jolla on tiettävästi läheinen suhde Uzbekistanin diktaattorin Islam Karimovin perheeseen. Takilantin väitetään pyytäneen ja saaneen lahjuksia TeliaSoneralta.

- Yhtiön omat ohjeet eivät riittäneet varmistamaan, ettemme vaaranna joutuvamme epäeettiseen liiketoimintaan. Yhtiön sisäisiä linjauksia ei noudatettu täysin, sanoi hallituksen puheenjohtaja Narvinger.

Korruptioraportin tulos tietää Narvingerin mukaan muutoksia myös hallitukseen. Uuden hallituksen tehtäväksi tulee myös toimitusjohtaja Nybergin pysyvän seuraajan valinta. Nybergillä on puolen vuoden irtisanomisaika.

TeliaSoneran virkaatekeväksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Per-Arne Blomquist, joka on ollut yhtiön varatoimitusjohtaja ja rahoitusjohtaja.

Lue seuraavaksi